Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa verhoogt tarieven kindergeneeskunde

Mark van Dorresteijn
De tarieven voor de kindergeneeskunde gaan per 1 juni 2014 omhoog. Het gaat om een verhoging van gemiddeld 35 procent. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tot deze verhoging besloten na een onderzoek naar de actuele kostprijzen van deze specifieke behandelingen.
NZa verhoogt tarieven kindergeneeskunde

De aanpassing van de tarieven voor kindergeneeskunde is verwerkt in het DBC-pakket voor ziekenhuizen dat de NZa met ingang van 1 juni 2014 heeft vastgesteld.

Intensievere verzorging

Voorheen waren de tarieven voor kindergeneeskunde gebaseerd op algemene kostprijzen van ziekenhuizen. Nu heeft de NZa voor het eerst de beschikking over specifieke kostprijzen voor de kindergeneeskunde. Een van de redenen dat de kosten in de kindergeneeskunde hoger liggen, is dat kinderen intensievere verzorging vragen.

Aanpassing kostentarieven

Daarnaast heeft de NZa de kostentarieven van een aantal dbc-zorgproducten aangepast, nadat ziekenhuizen nog eens hun kostprijzen over 2012 konden aanleveren. Deze kostprijzen zijn  verwerkt in de tarieven die vanaf 1 juni 2014 gelden. Gemiddeld stijgen de kostentarieven met 4 procent, omdat ziekenhuizen de behandelingen die zij uitvoeren beter geregistreerd hebben. Het gaat om het deel van de ziekenhuiszorg waarvoor de NZa maximumtarieven bepaalt, zoals transplantatiezorg en klinisch genetisch onderzoek. Dit gereguleerde segment omvat 30 procent van de omzet van ziekenhuizen.

Uitzondering

De NZa is er in principe niet voor om tarieven van behandelingen gedurende het jaar aan te passen, omdat zorgverzekeraars en ziekenhuizen aan het begin van het jaar afspraken maken over de prijzen. In dit geval maakt de NZa een uitzondering omdat zowel ziekenhuizen als verzekeraars het ermee eens waren om de tarieven aan te passen.  Hiermee komt de NZa tegemoet aan de bezwaren van ziekenhuizen tegen de tarieven van 2014.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.