Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa verlaagt tarieven voor deel ziekenhuiszorg

Redacteur Zorg+Welzijn
De Nederlandse Zorgautoriteit zal voor 2014 een deel van de tarieven in de ziekenhuiszorg verlagen. Het gaat om dbc-tarieven voor complexe behandelingen, zoals orgaantransplantaties en stamceltherapie. Ook de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek en voor de kaakchirurgie dalen. Dit is het effect van een nauwkeurigere berekenmethode van de NZa.
NZa verlaagt tarieven voor deel ziekenhuiszorg
Foto: NZa

De aangepaste tarieven voor een deel van de ziekenhuiszorg dalen in 2014 met zo’n 12 procent. De tariefdaling werd zichtbaar doordat de NZa de kostprijs niet meer baseerde op gegevens van een kleiner aantal ziekenhuizen en het oordeel van experts. Dit jaar vroeg de NZa bij alle ziekenhuizen de kostprijs van hun behandelingen op. Met deze kostprijsgegevens blijkt dat veel tarieven lager uitvallen. Een enkele categorie valt door deze herijking juist hoger uit, zoals de consultatieve psychiatrie en de kinderneurologie.

Regelgever

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt in haar rol als regelgever de tarieven, prestaties en budgetten vast. Waar het kan, laat ze deze regulering los en kunnen verzekeraars en zorgaanbieders zelf onderhandelen over inhoud, prijs en kwaliteit van de te leveren zorg.

Complexe behandelingen

De lagere tarieven gelden voor het deel van de behandelingen in het gereguleerde segment. Daaronder vallen complexe behandelingen zoals orgaantransplantaties en stamceltherapie en eerstelijnsdiagnostiek. Maar ook overige zorgproducten, zoals de los declarabele prestaties MRI-scans, laboratoriumonderzoek en kaakchirurgie. De tarieven voor deze prestaties waren verouderd en dalen nu door de vooruitgang van de technologie.

Prestaties

Sommige tarieven, bijvoorbeeld bij kindergeneeskunde, veranderen niet omdat die nieuwe prestaties hebben sinds 2013. Daar zal de NZa later nog onderzoek naar doen. In het pakket met tarieven en prestaties voor 2014 zijn de prestaties van kinderchirurgie en genderzorg beter beschreven. Daarnaast kunnen partijen nu op lokaal niveau zelf meer invulling  geven aan de prestaties, bijvoorbeeld voor intensive care. In de regels die de NZa opstelt, is nu definitief vastgelegd dat aanbieders in 2014 een deel van de zorgactiviteiten op de nota moeten vermelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.