Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert volledige prestatiebekostiging in te voeren in de curatieve ggz per 2011. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zouden hierdoor betere afspraken kunnen maken over de kwaliteit.
NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

Inzicht in kwaliteit en kosten moeten daarvoor wel verbeteren. Ook de risicodragendheid van zorgverzekeraars moet toenemen. Om financiële risico’s op te vangen, adviseert het NZa een zogeheten ‘brede vangnetregeling’ voor drie jaar.

Loon naar werken

In het advies pleit de NZa voor loon naar werken voor zowel behandeling als verblijf. De NZa kiest nadrukkelijk voor behandeling en verblijf omdat die de administratieve lasten verlichten. Daarbij kan het voor instellingen financieel voordeliger zijn om iemand op te nemen in plaats van ambulant te behandelen, omdat de inkomsten voor verblijf onder het bestaande budgetsysteem gegarandeerd zijn.

Vangnetregeling

De brede vangnetregeling implementeert het NZa om financiële gevolgen van de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem voor individuele instellingen op te vangen. De regeling geldt voor een periode van drie jaar waarbij het risico dat de instellingen zelf dragen over de loop van de periode toeneemt.

Representatiemodel afschaffen

De NZa doet tevens de aanbeveling om het representatiemodel van zorgverzekeraars af te schaffen. “Een dergelijk model past niet meer bij een systeem van prestatiebekostiging waarin individuele zorgaanbieders en zorgverzekeraars zelf afspraken moeten gaan maken over de te leveren zorg”, stelt de autoriteit. Minister Klink moet daarnaast de risicodragendheid van zorgverzekeraars vergroten om zo doelmatige inkoop van zorg te stimuleren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink: Plafond op prestatiebekostiging

PvdA wil plafond voor prestatiebekostiging

Meer nieuws over financiën op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.