Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM wil zwijgrecht artsen openbreken

Het openbaar ministerie (OM) overweegt artsen te dwingen om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek bij medische missers.

Het OM wil kunnen ingrijpen wanneer artsen die verdacht zijn zich verschuilen achter het zwijgrecht. Het openbaar ministerie wil zo inzage krijgen in medische dossiers en lijsten met namen van alle medewerkers die mogelijk betrokken waren bij een incident, schrijft De Gelderlander.

Uitspraak hoge raad

Om te kijken in hoeverre dit mogelijk is, heeft het OM de Hoge Raad gevraagd een algemeen geldende uitspraak te doen aan de hand van een zaak tegen het Erasmus Medisch Centrum omtrent een medische misser.

‘Schending vertrouwensrelatie’

Een jaar geleden heeft het OM het Expertisecentrum Medische Zaken opgericht om artsen die zich schuldig maken aan medische missers, beter te kunnen vervolgen, schrijft de krant. Het Erasmus MC is echter bang dat de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt geschonden wordt: “De patiënt moet ervan uit kunnen gaan dat zijn gegevens ook na overlijden niet bij anderen terechtkomen. Als het beroepsgeheim mag worden doorbroken door het openbaar ministerie, heeft dit grote gevolgen voor de hele medische wereld,” aldus een woordvoerder van het Erasmus MC in De Gelderlander.

‘Afname meldingsbereidheid van fouten’

Ook artsenvereniging KNMG noemt het beroepsgeheim van fundamenteel belang. Johan Legemaate, juridisch adviseur bij het KNMG vreest dat als dossiers gelicht kunnen worden ten behoeve van de opsporing, de bereidheid van artsen om fouten te melden zal afnemen.

(De Gelderlander)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.