Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ombudsman: IGZ zaait onnodig onrust

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onnodig onrust gezaaid over de kwaliteit van de zorg op afdelingen intensive care (ic) van kleine ziekenhuizen. Dat stelt Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, in een rapport dat vandaag is gepresenteerd.
Ombudsman: IGZ zaait onnodig onrust

Volgens het rapport was het onduidelijk voor ziekenhuizen aan welke eisen op welk moment voldaan moest worden. “Daardoor is een chaotisch beeld in de media ontstaan. In verband met de zorg op ic-afdelingen staan er voor patiënten en ziekenhuizen grote belangen op het spel. Goede communicatie over kwaliteitseisen is een essentieel vereiste”, aldus de Ombudsman.

Onnodig geschaad

Brenninkmeijer: “De onduidelijkheid die de Inspectie heeft laten ontstaan over de veiligheid in de intensive care heeft geleid tot onrust en heeft daardoor afbreuk gedaan aan het realiseren van verantwoorde zorg.” Ook is hierdoor het aanzien van de betrokken zorginstellingen onnodig geschaad, aldus de Ombudsman.

Inspectie oneens met de ombudsman

De inspectie reageert dat de genomen maatregelen terecht waren. “De ziekenhuizen voldeden bij herhaling niet aan de door de beroepsgroep zelf opgestelde minimumeisen voor het leveren van verantwoorde zorg”, stelt de Inspectie. “We zijn het dan ook niet eens met de ombudsman dat de inspectie met de maatregel voor onnodige onrust heeft gezorgd bij ziekenhuizen en patiënten.” Wel erkent de inspectie dat zij duidelijker had kunnen zijn over de eisen en termijnen waaraan de ziekenhuizen moesten voldoen. “De aanbeveling van de Ombudsman om dit tijdens onderzoeken expliciet duidelijk te maken, hebben wij in 2008 in onze standaardprocedures opgenomen.”

Kwaliteitseisen

De inspectie droeg op 11 december 2008 dertien ziekenhuizen openlijk op om binnen 48 uur aan de kwaliteitseisen te voldoen en tot dan geen patiënten meer op te nemen waarvan vooraf bekend was dat zij ic-zorg nodig hadden. Ziekenhuizen moesten volgens de IGZ beschikken over ten minste een intensivist die gedurende werkdagen overdag aanwezig is. Daarnaast moest de intensieve zorg in avond, nacht en weekend geborgd blijven door bekwame specialisten. Na het opgelegde tijdslimiet besloten twee ziekenhuizen direct hun ic’s stil te leggen. De overige elf ziekenhuizen voldeden op 12 december reeds aan de gestelde voorwaarden, waardoor zij hun intensive care niet meer hoefden te sluiten. Dezelfde avond meldde Inspecteur-Generaal Gerrit van der Wal in Nova dat alle afdelingen nu wel aan de eisen voldoen.

Naming and shaming

In het januari-nummer 2010 van Zorgvisie legde Wim Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg, uit dat de inspectie eerst instanties adviseert en stimuleert om aangetroffen zaken te veranderen. “Als het veld geen verbeteringen aanbrengt, geven we ze nog een kans. Werkt dat nog niet, dan doen we aan naming and shaming. Als je geen intensivist hebt, heb je geen ic. Dat is helder. Dat is een minimumeis. Als je dan niet ingrijpt, ondermijn je de motivatie van de goeden.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Rapport Nationale Ombudsman (PDF)

Dossier: Optreden IGZ tegen kleine intensive care-afdelingen

Lees ook:

Ic-afdelingen ziekenhuizen voldoen alsnog aan norm

Vier ziekenhuizen moeten ic-afdeling sluiten

Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

Kleine ziekenhuizen voorlopig uit gevarenzone

Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.