Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omring wil via rechter Wmo-contract openbreken

Zorgaanbieder Omring wil met een rechtszaak de gemeente Hoorn dwingen het Wmo-contract open te breken en 400.000 euro in te zetten die zijn overgehouden bij de Wmo-aanbesteding in 2007.

Omring levert in Hoorn veel meer goedkope thuiszorg (HV1) dan contractueel is afgesproken, maar leidt daarop een fors verlies.

Omring

Omring heeft een contract voor 31.324 uur, maar Hoorn heeft gevraagd om voor 2008 zo’n 200.000 uur zorg te bieden. De gemeente biedt daarvoor 1,95 euro bovenop het HV1-tarief van 14 euro. Omring gaat daar niet mee akkoord, want de zorgorganisatie lijdt daarmee per uur nog steeds een verlies van 7,95 euro per uur. Maandelijks gaat het om 40.000 euro. “Voor Omring is het al ver over 2 voor 12”, staat in de pleitnota.

Wmo-geld op de plank

Met een kort geding wil Omring Hoorn dwingen de 400.000 euro in te zetten die de gemeente heeft overgehouden van de Wmo-aanbesteding in 2007. Landelijk hebben zorgorganisaties 200 miljoen euro op de plank liggen, concludeerde het ministerie van VWS in februari.

Verschuiving HV2 naar HV1

Omring wijst erop dat de verschuiving van complexere thuiszorg (HV2) naar HV1 ook voor de gemeente zelf onverwachts was, zo blijkt uit gemeentelijke evaluaties. Hoorn kan de verantwoordelijkheid voor de gevolgen daarom niet doorschuiven naar zorgaanbieders, want volgens de Wmo is de gemeente wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering, redeneert Omring. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorg Limburg verliest kort geding

‘Chaos dreigt in thuiszorg’

Thuiszorg stapt massaal over op alfahulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.