Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Omvang zorgfraude onbekend

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hebben nog geen targets voor het bestrijden van zorgfraude. Dat komt volgens de bewindslieden omdat de omvang van fraude in de zorg onbekend is.
Omvang zorgfraude onbekend
Premium

Tijdens de bespreking van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ze maken het systeem zo, dat fraude ongemerkt plaatsvind
   Ga terug naar kleinschaligheid en contracteer zodanig (houden aan richtlijnen etc)dat ze over een grote periode verantwoordelijk zijn voor hun handelen.
   Door de grote aanpak kunnen de ‘grote’ altijd wijzen naar hun minderen en dan is dit ook niet aan te pakken

  3. Het is de vraag hoe groot de omvang van zorgfraude werkelijk is in relatie tot het totale zorgbudget. Het is ook de vraag of er wel behoefte is aan een opsporingsdienst van de overheid. Ik denk het niet. Geruststellende gedachte lijkt mij dat de zorg dagelijks geleverd wordt door een grote groep zorgprofessionals. De meeste professionals en instellingen handelen naar eer en geweten. Er zijn natuurlijk, net als in andere beroepsgroepen en bedrijven, mensen en organisaties die regels overtreden. Het lijkt mij primair de taak van verzekeraars om via steekproeven rechtmatigheid en doelmatigheid te controleren. De overheid moet zich hier verre van houden en het systeem zo inrichten dat verzekeraars er belang bij hebben de controle ook uit te oefenen. Verder moet de maatschappij meer uitgaan van vertrouwen. Want zonder vertrouwen werkt het niet. Dit vertrouwen wordt niet sterker wanneer de rekenkamer zaken roept zonder specifieke taken en oplossingen aan te dragen.

  4. Wanneer je eerst de regeltjes zo ingewikkeld maakt, dat ze als oneerlijk worden ervaren. Er is kapitalen in het opleiden van allerlei management gestoken. De Zorgverzekeraars zouden alles wel controleren. Maar dat maken ze niet waar. Ze knijpen de ziekenhuizen af en het basis pakket wordt steeds smaller. De langdurige zorg maken ze regelarm, zodat alle indicaties een pietsie aangedikt konden worden om vervolgens op het gemeentelijke financieringsbordje geschoven te zullen worden. Gek dat niemand nog wijs wordt uit het plaatje? Prestatiebekostiging was helemaal zo gek nog niet en zou met de huidige elektronische dossiers gemakkelijk weer heringevoerd kunnen worden lijkt me?

  5. Misschien moeten we eens concluderen dat het ‘meevalt’ met de fraude in de zorg, omdat we het niet weten.
   Ieder fraudegeval, zie ook de definitie hierboven, is er een te veel en moet worden ebstreden. Daartegenover staat dat er vele malen meer, meer dan 99%, goed gaat. De sector en met name het overgrote deel van de medewerkers in de zorg worden hierdoor steeds in een kwaad daglicht gezet. Meer genuanceerd debat in de politiek en genuanceerde berichtgeving kan al helpen.

  6. Wat is de definitie van fraude precies? Wordt dit woord zorgvuldig gebruikt?
   Omschrijving fraude: ‘oplichting door het vervalsen van de administratie of het niet nakomen van de regels’.
   Is er echt sprake van het vervalsen van de administratie of is er zo langzamerhand sprake van laster?

  7. Buitengewoon onzorgvuldig.
   Immers, duizenden zorgverleners en zorginstellingen zijn inmiddels WEL zwart gemaakt en weggezet als frauduleuze graaiers.
   Hele volksstammen aan adviseurs en consultants en controleurs zijn inmiddels ingezet ‘om de fraude in de zorg te bestrijden’ . Niet gratis overigens, naar men fluistert.
   Wat een intens zwaktebod om NU te komen met het verhaal dat de omvang van de fraude in de zorg onbekend is.
   Transparantie is blijkbaar een woord dat geldt voor anderen.
   Niet voor Schippers, niet voor ZN.
   Men ligt daar inmiddels op de grond van het lachen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.