Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Omzet apothekers daalt met half miljard

De Nederlandse apotheken zullen dit jaar voor een half miljard euro minder aan geneesmiddelen uit het basispakket verstrekken. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). De daling komt door de lagere prijzen en vrije tarieven voor medicijnen. Ook speelt mee dat bepaalde dure medicijnen tegenwoordig via het ziekenhuis verstrekt worden.
Omzet apothekers daalt met half miljard

De afgelopen 12 jaar vlakte de toename van het bedrag aan verstrekte geneesmiddelen via de apotheek langzaam af. Tussen 2000 en 2004 steeg dat bedrag nog met 8,7 procent per jaar, tussen 2004 en 2008 met 6 procent en tussen 2008 en 2011 met 1,8 procent.

Geneesmiddelen

Vorig jaar werd er voor 5 miljard euro aan geneesmiddelen verstrekt die onder het basispakket van de zorgverzekeringswet vallen. Dit jaar zal dat, volgens prognoses op basis van de eerste cijfers van dit jaar, op 4,5 miljard uitkomen.

TNF-alfaremmers

De daling komt voor ongeveer de helft op het conto van de dure geneesmiddelen – medicijnen duurder dan 500 euro per voorschrift. Die werden in de loop der tijd steeds meer verstrekt, maar in 2012 zal daar een enorme kentering te zien zijn, zo schrijft het SFK. Dat komt doordat ‘de financiering van de TNF-alfaremmers (een medicijn dat wordt gebruikt door reuma-patiënten, red.) en de daaraan verwante geneesmiddelen door de minister zijn overgeheveld naar het ziekenhuisbudget’, aldus de SFK. Deze specifieke geneesmiddelen waren in 2011 goed voor een bedrag van 373 miljoen euro.

Vrije tarieven

De vrije tarieven en lagere prijzen in de zorgsector zullen voor de andere helft bijdragen aan de daling van de omzet van apotheken in 2012, zo verwacht SFK.

Afvlakking omzet

De eerder genoemde afvlakking van de omzet van apotheken heeft te maken met een versobering van het basispakket en verschillende maatregelen door de overheid en zorgverzekeraars. Zo werden er in de afgelopen 15 jaar maximumprijzen vastgesteld door ministers van Volksgezondheid en de prijzen verlaagd door producenten. Ook werd in 2011 bijvoorbeeld de vergoeding voor anti-conceptiepillen voor vrouwen boven de 21 afgeschaft. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Faillissement dreigt voor honderden apothekers’

Ruim een derde apothekers draait verlies

NZa: netwerk moet nieuwe apotheek toelaten

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.