Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek borstimplantaten maakt gebruik van PALGA-database

Bert Bukman
Vrouwen met een borstimplantaat hebben een 400 keer grotere kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dat blijkt uit gegevens van de PALGA-database. In deze database zijn alle verslagen van Nederlandse pathologieonderzoeken sinds 1990 geanonimiseerd opgeslagen.
PALGA
32 van de 43 vrouwen met ALCL hadden een implantaat

Het onderzoek van de PALGA-database werd uitgevoerd door een groep van plastisch chirurgen, pathologen, hematologen en epidemiologen. Het werd gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA Oncology. De onderzoekers zijn verbonden aan het VUmc, Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, Maastricht UMC en Medisch Spectrum Twente.

De onderzoekers brachten met behulp van de PALGA-database in kaart bij welke vrouwen de zeldzame vorm van lymfeklierkanker ALCL is vastgesteld. Het ging in totaal om 43 vrouwen, van wie er 32 een borstimplantaat bleken te hebben. Vergelijkingen met een controlegroep maakten duidelijk dat vrouwen met een borstimplantaat een 400 keer zo grote kans hebben op ALCL als vrouwen zonder implantaat. Plastisch chirurgen gaan vrouwen die zij behandelen op dit risico wijzen.

Cosmetische redenen

In Nederland hebben 200.000 vrouwen tussen de 20 en 70 jaar een borstimplantaat. Ongeveer een kwart heeft dit vanwege een reconstructie na borstkanker of na een amputatie vanwege een erfelijke aanleg voor borstkanker. Ongeveer driekwart van de vrouwen heeft een borstimplantaat om cosmetische redenen.

Hoewel vrouwen met een implantaat een veel grotere kans hebben op ALCL, blijft de uiteindelijke kans op deze ziekte klein. Vrouwen met een implantaat hebben een kans van 1 op de 35.000 om dit type lymfeklierkanker voor hun 50e levensjaar te ontwikkelen. Dit loopt op tot 1 op de 7.000 als vrouwen met een implantaat de leeftijd van 75 jaar hebben bereikt.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.