Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: verpleegkundigen twijfelen aan e-health competenties

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken, zijn onzeker over hun e-health competenties. Dat blijkt uit een deelstudie van verpleegkundedocent Thijs van Houwelingen.
e-health verpleegkundigen onderzoek promotieonderzoek
Foto: AdobeStock

Van Houwelingen onderzocht in zijn deelstudie voor zijn promotieonderzoek welke competenties verpleegkundigen nodig hebben om e-health in hun werk toe te passen. Ook reflecteerde hij hoe deze zorgprofessionals zelf tegen hun competenties aankijken. Ruim duizend ziekenhuisverpleegkundigen hebben zichzelf beoordeeld. Zij gaven aan dat zij in 9 van de 31 competenties zelfvertrouwen hebben.

Noodgeval e-health

In de andere 22 competenties hebben zij matig of weinig vertrouwen. Uit de beoordeling blijkt dat verpleegkundigen niet weten hoe zij dienen te handelen bij een noodgeval tijdens het gebruik van e-health. Ook gaven zij aan dat zij bij technologische manco’s niet weten wat te doen. Dat meldt Nursing.

Onderzoek studenten

Van Houwelingen verrichte ook een andere deelstudie, waarbij hij onderzocht of internetwijze verpleegkundestudenten positiever zijn over werken met e-health. Voor de deelstudie hebben zo’n duizend respondenten, die na 1992 geboren zijn, een enquête ingevuld. De vragenlijst ging in op verpleegkundige taken, waaronder 5 e-health competenties.

De respondenten gaven aan dat zij e-health-taken niet automatisch als kernonderdeel bij het verpleegkundig beroep scharen. Bovendien meldden zij minder vertrouwen te hebben in hun eigen competenties dan in traditionele verpleegkundige werkzaamheden en hadden zij liever minder onderwijs omtrent e-health. Van Houwelingen concludeert hiermee dat de jongere generatie studenten niet van eerdere generaties verpleegkundigen afwijkt.

Scholing verpleegkundigen

Volgens de promovendus hebben jonge verpleegkundestudenten net zo goed scholing nodig voor e-health taken als oudere studenten. Hij pleit daarom voor trainingen en scholing waarin verpleegkundigen e-health technologie leren integreren in hun werkzaamheden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.