Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek moet terugval bij depressie voorkomen

Redacteur Zorgvisie
Onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum, UMC Groningen en de University of Oxford willen het aantal terugvallen bij depressie met 30 procent verminderen. Ze onderzoeken het vroegtijdig herkennen van een depressie.
Depressief400.jpg
Fotolia.

De Hersenstichting heeft 300.000 euro toegekend aan de onderzoekers. Jaarlijks krijgen zo’n 550.000 Nederlanders een depressie. Terugval is daarbij een groot probleem: ongeveer de helft tot driekwart van de mensen die eerder een depressie heeft gehad, krijgt die later weer. De onderzoekers willen dit aantal terugbrengen tot 30 procent.

Terugval voorkomen
De onderzoekers zullen kijken naar de gedachteprocessen die vooraf gaan aan een depressie. Daarmee doelen ze op dingen als piekeren en de voortdurende aandacht naar de negatieve kant van dingen. Ze gaan daarnaast verschillende smartphone-apps met elkaar combineren om te kijken of dat kan helpen bij het verminderen van het aantal terugvallen.  Zo bieden ze een cognitieve en positieve aandachtstraining en wordt de app BeHapp ingezet om de vroege symptomen van een depressie te monitoren en herkennen. Als ze daardoor een vermoeden krijgen dat iemand een terugval heeft, zullen ze dagboekmetingen doen om te kijken of er echt een depressie uit voorkomt. Als dit zo is, starten ze de cognitieve en aandachtstraining weer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.