Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar fraude bij Abrona

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen wetsovertredingen bij gehandicaptenzorginstelling Abrona kunnen ontdekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het zorgkantoor van Agis hebben hun onderzoeken nog niet afgerond. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker aan de Kamer.
Onderzoek naar fraude bij Abrona

De Vaste Kamercommissie van VWS had Bussemaker gevraagd om Abrona in de gaten te houden na beschuldigingen van fraude en slechte zorgverlening door ex-werknemer Rien van Zeeland. Volgens het voormalig afdelingshoofd klopt een aantal boekhoudkundige zaken niet bij Abrona. Daarnaast is volgens Van Zeeland ook zorginhoudelijk het een en ander mis bij een aantal locaties van de zorginstelling.

Controle bij Abrona

Naar aanleiding van de signalen heeft de NZa gekeken of er inderdaad sprake is van ondoelmatige besteding van financiële middelen door de zorgaanbieder. De autoriteit heeft geen overtreding van de Wet marktordening gezondheidszorg kunnen vaststellen. Wel heeft de NZa de signalen van Van Zeeland doorgeleid naar het betreffende zorgkantoor met het verzoek na te gaan of een materiële controle gewenst is. Het doel van zo’n materiële controle is om vast te stellen of de gedeclareerde prestaties daadwerkelijk en terecht zijn geleverd en of er sprake is geweest van doelmatige zorgverlening. Het zorgkantoor heeft bij de staatssecretaris aangegeven een onderzoek te zullen instellen, waarbij onder andere een eerder gepubliceerd accountantsrapport zal worden betrokken. “Mocht uit de beoordeling van het zorgkantoor blijken dat er sprake is van onrechtmatigheden, dan zullen er vanuit het zorgkantoor danwel vanuit de NZa vervolgacties plaatsvinden”, schrijft Bussemaker in haar brief. “Zonodig worden door hen het OM en/of de FIOD-ECD betrokken.”

Zorgboerderij

Met de zorginhoudelijke aspecten die Van Zeeland in zijn brief aan de orde stelt, is de Inspectie bezig. Het gaat daarbij voornamelijk over de zorgverlening op ‘Zorgboerderij Vlist’ in het weidegebied van Utrecht. Volgens Van Zeeland is de kwaliteit van zorg hier niet op orde. Bij de IGZ zijn hierover in 2008 drie meldingen binnengekomen. Naar aanleiding van de opeenvolgende incidenten heeft de IGZ op 22 oktober 2008 een bezoek gebracht aan de boerderij. Naar aanleiding van dit bezoek is een rapport uitgebracht, op basis waarvan de instelling diverse maatregelen heeft getroffen om de kwaliteit van zorg te herstellen. De IGZ concludeerde desalniettemin dat er nog steeds diverse risico’s ten aanzien van de kwaliteit van zorg bleven bestaan en vroeg daarom om een plan van aanpak. Dit plan is vervolgens opgesteld en uitgevoerd. De IGZ heeft een voortgangsrapportage ontvangen op 7 juli 2009 en op 10 november 2009 een tweede toezichtsbezoek gebracht. De IGZ heeft vastgesteld dat alle gesignaleerde risico’s op deze locatie in voldoende mate zijn gereduceerd. Daarnaast loopt er nog een Inspectieonderzoek naar kwaliteit van zorg op de zorglocatie van Abrona waar Van Zeeland zelf werkzaam was. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Abrona beschuldigd van wanbeleid
Politie onderzoekt sterfgeval bij Abrona
Uitstel nieuwbouw zorginstelling Abrona
Zorgaanbieder Abrona bezuinigt anderhalf miljoen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.