Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Ongeneeslijk zieke patiënt krijgt vaak niet-passende zorg

Redactie Qruxx
Mensen die ongeneeslijk ziek zijn krijgen vaak niet de zorg die hadden willen krijgen. Dat komt doordat de mogelijkheden van palliatieve zorg in de praktijk nog te weinig bekend zijn. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van art palliatieve geneeskunde Manon Boddaert.

Manon Boddaert promoveerde op 15 maart  de Universiteit Leiden met haar proefschrift Quality Palliative Care For All -Want it!- Towards death, while alive. “Kijk je naar de wensen van de meeste ongeneeslijk zieken, dan willen zij in hun laatste levensfase vooral thuis zijn, zo min mogelijk naar het ziekenhuis gaan en al zeker niet in het ziekenhuis sterven. De praktijk is echter heel anders. In de regel brengen velen behoorlijk veel tijd door in het ziekenhuis en bijna één op de drie patiënten ouder dan 65 jaar overlijdt daar zelfs”, stelt de promovenda.

Niet-passende zorg

Boddaert onderzocht de zorg-declaraties van 43.067 volwassen mensen die overleden met of aan kanker. Meer dan een derde van deze groep onderging niet-passende zorg in hun laatste levensmaand. Patiënten die echter vóór de laatste maand van hun leven palliatieve zorg kregen, van hun eigen arts of verpleegkundige of van een specialist palliatieve zorg, hadden vijf keer minder kans op ongewenste zorg. Onder deze niet-passende zorg vallen onder meer ziekenhuisopnames, bezoeken aan de spoedeisende hulp en overlijden in het ziekenhuis.

Toenemende zorgbehoeften

Investeren in goede toegang tot palliatieve zorg is – volgens Boddaert – ook vanuit demografische gegevens bekeken van groot belang. Het aantal ouderen stijgt, net als het aantal mensen met ongeneeslijke ziekten. “In welvaartslanden overlijdt ongeveer 75 procent van de mensen aan levensbedreigende en levensbeperkende ziekten, zoals kanker, dementie, obstructieve longziekten, hartziekten en neurodegeneratieve ziekten. Zij allen hebben – gedurende hun ziekteperiode – veranderende en tevens toenemende zorgbehoeften. Het voldoen aan deze behoeften stelt steeds hogere eisen aan de samenleving en haar gezondheidszorg.”

Het proefschrift van Manon Boddaert werd mogelijk gemaakt door IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en het Expertisecentrum Palliatieve zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum. Boddaert is tevens medisch adviseur bij PZNL (Palliatieve Zorg Nederland) en IKNL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.