Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoeksraad inspecteert leiding Scheper Ziekenhuis

Redactie Zorgvisie
Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid begint een onderzoek naar de behandelingen voor maagverkleining in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Zes patiënten kwamen in het ziekenhuis om het leven na de ingrepen.

De Onderzoeksraad richt zich niet op de medisch-inhoudelijke gang van zaken, maar bekijkt hoe leiding en toezichthouders van het ziekenhuis zijn omgegaan met de veiligheid van de patiënten. Ook de rol van collega-artsen wordt bekeken. De Onderzoeksraad is de vierde partij die de kwestie onderzoekt. Het openbaar ministerie (OM), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis zelf onderzoeken de zaak ook al.

Medisch strafblad

De betrokken chirurg werd in 2002 al veroordeeld voor dood door schuld na een fatale operatiefout in Duitsland. Het ziekenhuis wist van de veroordeling, desondanks kon hij zijn werk in Emmen voortzetten.

Sterftecijfers

Hoe vaak het voorkomt dat patiënten sterven door een maagverkleining is niet bekend. Onlangs besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat ziekenhuizen hun sterftecijfers nog niet in 2010 openbaar hoeven te maken. Bestuursvoorzitter Maarten Rutgers van het Scheper Ziekenhuis is het daarmee eens. “De cijfers zijn zeker geschikt voor intern gebruik, maar het is niet ethisch om onvolledige of onduidelijke informatie te verschaffen”, aldus de bestuursvoorzitter in het augustusnummer van Zorgvisie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Zes sterfgevallen na maagverkleining in Emmen

Ziekenhuis Emmen wist van veroordeling chirurg

Maagspecialist Emmen eerder veroordeeld

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.