Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online Alzheimerbeleving gelanceerd

Mark van Dorresteijn
Een interactieve online film onder de naam Alzheimer Experience, moet verzorgenden een beter beeld geven van de wereld zoals iemand met dementie die ervaart. De film werd maandag gelanceerd.
Online Alzheimerbeleving gelanceerd

Dementerenden ervaren vaak een grote kloof tussen de echte wereld en hun belevingswereld. Hierdoor is het volgens de makers van de film moeilijk voor verzorgenden om goed met patiënten te communiceren en een band op te bouwen. De interactieve film is ontwikkeld om verzorgenden zich hier meer van bewust te maken en zo deze kloof te overbruggen.

De film

De film bestaat uit 22 gefilmde scènes waarbij wordt gefocust op belevingen die typisch zijn voor mensen met Alzheimer. De kijker kan de ervaring beleven vanuit elk gewenst persoon binnen de scène. Het beeld verschuift dan direct naar het perspectief van de gekozen persoon, waarbij men ook de gedachten van die persoon hoort. Op deze manier is heel duidelijk het verschil in beleving van de realiteit te zien, en hoe deze verschillen leiden tot conflicten en onbegrip. Om het soms zeer vertekende beeld van de werkelijkheid van een patiënt weer te geven, wordt gebruik gemaakt van een speciaal effect dat ‘rotoscoping’ heet.

Credits

De Alzheimer Experience is geregisseerd door de Nederlandse regisseur Paula van der Oest (Zus en Zo, Verborgen Gebreken). De hoofdrollen zijn voor Tijn Docter (De Uitverkorene, Ik omhels je met 1000 armen, Soldaat van Oranje – de musical), Rick Nicolet (Flikken Maastricht), Jaap Maarleveld (De Co-assistent) en Diana Dobbelman (Zwartboek). De productie is in handen van Submarine (onder andere genomineerd voor Digital Emmy Award). (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Bekijk de film:

Alzheimer Experience, de film

Lees ook:

ICT ondersteunt mensen met lichte dementie via mobieltje

Digitaal Alzheimercentrum binnenkort geopend

Trajectbegeleider welkome aanvulling dementiezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.