Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ontslagen dreigen bij MCA Gemini Groep

Ziekenhuisgroep MCA Gemini Groep heeft gisteren overleg gevoerd met de vakbonden over een nieuw sociaal plan. Er is geen overeenstemming bereikt. Twistpunten zijn vooral gedwongen ontslagen en het afspiegelingsbeginsel.
Ontslagen dreigen bij MCA Gemini Groep
Foto: ANP Xtra

MCA Gemini Groep heeft te maken met een ingrijpende bezuinigingsoperatie waarbinnen het moeilijk zal zijn om boventallige werknemers te herplaatsen.

Minimum gedwongen ontslagen
Het ziekenhuis schrijft: ‘Ons streven is om alle boventallige medewerkers van werk naar werk te helpen, maar we kunnen daarbij niet garanderen dat dit ook in alle gevallen mogelijk is. MCA Gemini Groep wil geen afspraken maken met de bonden die niet kunnen worden nagekomen. Het voorstel van MCA Gemini Groep is dan ook om in het sociaal plan op te nemen dat zij ernaar streven iedereen van werk naar werk te begeleiden en gedwongen ontslagen tot het minimale te beperken. De vakbonden gaan hiermee niet akkoord en willen dat ook in het nieuwe sociaal plan gegarandeerd wordt dat er geen gedwongen ontslagen zullen zijn.’

First in, first out

Het andere breekpunt met de vakbonden betreft het afspiegelingsbeginsel. In het huidige sociaal plan wordt boventalligheid bepaald aan de hand van het anciënniteitsbeginsel. Dat houdt in dat de werknemer met de minste dienstjaren boventallig wordt (last in, first out). MCA Gemini Groep heeft voorgesteld om boventalligheid voortaan door middel van het afspiegelingsbeginsel vast te stellen. Bij het afspiegelingsbeginsel wordt de boventalligheid verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen (0-24 jaar, 25-34 jaar, 35-44 jaar, 45-54 jaar en 55plus).

Vervolgoverleg

De vakbonden houden vast aan het anciënniteitsbeginsel. MCA Gemini Groep heeft hier bezwaar tegen. Het ziekenhuis schrijft: ‘MCA Gemini Groep heeft de vakbonden aangegeven bereid te zijn tot vervolgoverleg met de intentie om voor 1 september tot overeenstemming te komen over een nieuw sociaal plan. Mochten de partijen niet tot overeenstemming komen dan gelden de gebruikelijke wettelijke bepalingen waarbij MCA Gemini Groep ernaar streeft medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden en gedwongen ontslagen te voorkomen.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De RvB van MGG heeft ‘haar medewerkers’ een zwijgplicht opgelegd. Ze mogen niets meer melden aan de media over de huidige gang van zaken in het MCA. Ze overschrijden hiermee artikel zeven van de Nederlandse grondwet: niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren. De vrijheid van meningsuiting is namelijk een mensenrecht. Doordat de RvB deze vrijheid aan banden legt, regeren angst en frustraties daar nu op de werkvloer. Het is zeer aannemelijk dat hierdoor er een toegenomen kans is op het maken van cognitieve fouten. Wordt daarvan ook geen melding gemaakt? Wil ik mijn toekomstige patiënten nog wel naar het MCA toesturen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.