Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ontslagen thuiszorg schaden imago sector’

De ontslagen in de thuiszorg zijn “dramatisch” voor de zorgsector, die zit te springen om nieuw personeel. Dat zegt Gerda Raas van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) deze maand in de hrm-special van Zorgvisie.

Diverse thuiszorginstellingen hebben dit jaar ontslag aangekondigd voor duizenden huishoudelijke hulpen. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) krijgen ze hoofdzakelijk nog de goedkoopste soort huishoudelijke zorg vergoed, en daardoor is hun personeelsbestand te duur. Ze proberen de boventallige medewerkers soms alsnog aan zich te binden als zelfstandige alfahulpen.

‘Deze mensen zijn nodig’

“Het is heel dramatisch voor het imago, dat toch al een probleem is”, zegt senior adviseur Gerda Raas van de RVZ. “De sector moet zich inspannen om die mensen voor de zorg te behouden. Als ze eenmaal weg zijn, krijg je ze moeilijk terug. Op termijn hebben we deze mensen heel hard nodig.” Raas was verantwoordelijk voor het advies Arbeidsmarkt en zorgvraag dat de RVZ vorig jaar uitbracht.

Bussemaker: ‘Slecht management’

Ook staatssecretaris Bussemaker vindt de massale inzet van alfahulpen “een zeer ongewenste ontwikkeling”. Dat zegt ze in een interview met Zorgvisie. “Ik heb niets tegen mensen die vrijwillig alfahulp zijn, maar mensen die in loondienst werken, dwingen om alfahulp te worden, dat kan niet.” Tegelijk noemt zij het “onvermijdelijk dat er bij slecht functionerende instellingen mensen weg moeten”. Bussemaker: “Ik vind het heel pijnlijk voor de individuele werknemers, maar ik kan niet verantwoordelijk zijn voor thuiszorgorganisaties die geen goed management hebben of onder de kostprijs zijn gaan offreren. Want dat zou het belonen van slecht gedrag zijn.”

ActiZ is boos

Voorzitter Han Noten van brancheorganisatie ActiZ heeft boos gereageerd op eerdere, vergelijkbare uitlatingen van Bussemaker. Hij stelt dat niemand heeft voorzien dat gemeenten bij de zorginkoop zo drastisch zouden omschakelen naar de goedkoopste huishoudelijke zorg. Noten zegt in Trouw van 14 september dat ontslagen thuiszorgmedewerkers waarschijnlijk wel hun weg vinden naar andere zorgsectoren. “Maar voor de thuiszorg en de 400.000 thuiszorgklanten is het dramatisch. Daar wil straks niemand meer werken.” (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Vierstroomzorgring ontslaat 1000 huishoudhulpen

‘Ontslagen Vierstroom roepen om landelijke oplossing’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.