Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslagen ZZG thuiszorg mogelijk teruggedraaid

Bestuursvoorzitter Dick Herfst van thuiszorgaanbieder Zorggroep Zuid-Gelderland (ZZG) zegt dat het gemelde collectief ontslag voor 534 ZZG-medewerkers onder strikte voorwaarden teruggedraaid kan worden. Onder andere de wijziging van de Wmo afgelopen vrijdag zou daar voor gezorgd hebben.
Ontslagen ZZG thuiszorg mogelijk teruggedraaid

De noodlijdende combinatie ZZG deed maandag een ontslagaanvraag bij het CWI voor honderden werknemers. In een brief aan de werknemers schrijft ZZG-directeur Cees Langewich vandaag dat “ZZG bereid is de ontslagaanvraag in te trekken onder bepaalde voorwaarden.” Deze ommekeer kwam volgens de directeur tot stand dankzij overleg met de gemeenten en de wetswijziging van de Wmo, die staatssecretaris Bussemaker afgelopen vrijdag doorvoerde.

Zwart op wit

ZZG wil als voorwaarden zwart op wit hebben staan dat de gemeenten helpen bij de financiële problemen van de organisatie. En in het geval dat de organisatie de volgende aanbesteding verliest, heeft de winnende thuiszorgaanbieder de verplichting de ZZG-medewerkers in dienst te nemen onder CAO-voorwaarden. Wordt aan deze voorwaarden niet voldaan, volgen alsnog gedwongen ontslagen. Volgens dagblad De Gelderlander gaan de regiogemeenten onderzoeken of ze de thuiszorgorganisatie extra middelen kunnen geven om de arbeidskrachten te behouden. Vrijdag is hierover overleg.

Eerst zien

Regiobestuurder Jan Kramer van Abvakabo FNV zegt dat hij het terugdraaien van de ontslagen eerst moet zien voordat hij het gelooft. “Het heeft geen stijl om eerst de boel op stelten te zetten met een ontslagaanvraag en vervolgens te doen alsof je dat nog gaat terugdraaien.” Kramer gelooft dat het tekort bij ZZG met wanbeleid te maken heeft en niet met de Wmo of het beleid van de gemeenten, zoals het bestuur van ZZG beweert. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.