Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onvoldoende zorg voor dementerende thuiswonenden

Thuiswonende mensen met dementie vinden dat zij vaak onvoldoende of helemaal geen hulp ontvangen bij diverse vormen van zorg. Dat stelt Henriétte van der Roest, onderzoeker aan het VU medisch centrum in Amsterdam, in haar promotieonderzoek.

De dementerende thuiswonenden geven aan dat ze onvoldoende worden geïnformeerd over wat er met hen aan de hand is. Ook vinden ze dat ze te weinig hulp krijgen bij geheugenproblemen, gezelschap en dagbesteding. Van der Roest onderzocht 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar hun ervaren zorgbehoeften.

Onvoldoende informatie en zorg

Het onderzoek laat zien dat mensen met dementie heel goed kunnen aangeven hoe zij hun situatie ervaren. Bijna 10% van de geïnterviewde mensen met dementie geeft aan geen of onvoldoende informatie over dementie en de beschikbare zorg te ontvangen. Opvallend is verder dat mantelzorgers vrijwel dezelfde onderwerpen noemen als het gaat om onvoldoende adequate hulp of zorg voor geheugenproblemen, dagbesteding en gezelschap. Daarnaast gaven mantelzorgers aan zelf ook onvoldoende informatie te ontvangen over dementie en de beschikbare zorg.

DementieWijzer

Op basis van de resultaten ontwikkelde Van der Roest een nieuw digitaal hulpmiddel, de DementieWijzer. Met de wijzer kunnen mensen met dementie en mantelzorgers zelf snel persoonlijk advies-op-maat kunnen krijgen over beschikbare zorg voor hun specifieke zorgbehoeften. De DementieWijzer is nu nog niet beschikbaar en wordt nog verder ontwikkeld voor algemeen gebruik. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Observaties verbeteren dementiezorg

Pesten door ouderen onderschat

Slechte relatie zorginstelling en mantelzorger

1 REACTIE

  1. Hoe kun je nu een dementerende THUIS houden. Die moet 24 uur toezicht hebben.
    Ik woon in een flat en we zijn al een keer gigantisch goed weggekomen omdat een aankomende dementerende (bij de familie nog nauwelijks bekend) de zaak in de fik zette.
    Ik schrijf een aangetekende brief naar de gemeente dat ik met een claim kom als men onverantwoord een dementerende terugzet naar de thuissituatie.
    Ik hoef toch gvd niet te bloeden voor het feit dat een bovenlaag zich gruwelijk wil verrijken en daarom dementerenden niet opneemt in een verpleegtehuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.