Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OOGbus gaat naar China

Mark van Dorresteijn
Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft op maandag 9 september in Beijing een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Chinese Tianjin Medical University Eye Hospital om te starten met de OOGbus.
Zittend v.l.n.r.: Prof. Li Xiao Rong
Zittend v.l.n.r.: Prof. Li Xiao Rong

Sinds oktober 2008 rijdt de OOGbus door Nederland en stopt op afspraak bij verpleeg- en verzorgingshuizen en woonzorgcentra om bewoners en omwonenden tijdig te screenen op mogelijke oogaandoeningen. 37 procent van de gescreende mensen blijkt niet goed te kunnen zien en wordt doorverwezen via de eigen huisarts naar een oogarts (26 procent) of naar de lokale optiek (11 procent).

Samenwerking getekend

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door Prof. Li Xiao Rong, directeur van het Tianjin Medical University Eye Hospital, mevrouw Charity Wai, COO, Singapore National Eye Centre en de heer René Baljon, directeur Het Oogzorgnetwerk (Het Oogziekenhuis Rotterdam).

De OOGbus

De OOGbus is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Het Oogzorgnetwerk. In 2008 is samen met zorgverzekeraar CZ besloten om met de OOGbus oogzorg dichter bij de bevolking te brengen. De OOGbus is volledig ingericht met oogheelkundige apparatuur en neemt dagelijks een andere standplaats in bij een verzorgingstehuis in het land, waarna een optometrist het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen screent van 55-plussers. Deze cliënten zijn uitgenodigd door de aangesloten zorgverzekeraar. Er rijden momenteel vijf OOGbussen in heel Nederland en er worden ieder jaar 40.000 cliënten gescreend. Behalve CZ ondersteunen OHRA, Delta Lloyd en DSW Zorgverzekeraar dit initiatief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.