Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ook dubieus handelen bij Friese thuiszorg’

In zeker twee gevallen zijn bestuursleden van Friese thuiszorginstellingen financieel over de schreef gegaan. Dat zegt vakbondsleider William Moorlag van AbvaKabo FNV naar aanleiding van de miljoenenfraude bij Icare. Dat schrijft het Friesch Dagblad.

“Ik weet zeker dat dit soort dingen in Noord-Nederland meer gebeurt.” Moorlag werkt aan een zwartboek over de betreffende instellingen. Moorlag kent vier of vijf voorbeelden in Noord-Nederland waarbij het bestuur van een thuiszorginstelling op dubieuze wijze gebruik hebben gemaakt van de ruimte die er is ontstaan door de marktwerking in de sector. “Dan gaat het om buitensporige afvloeiingsregelingen voor vertrekkende bestuurders, maar ook om het failliet laten verklaren van een instelling, die vervolgens met dezelfde bestuurders weer een doorstart maakt, maar dan zonder de schuldenlast. Een ander voorbeeld is het persoonlijk geld overhouden aan onroerendegoed-transacties”, stelt Moorlag in het Friesch Dagblad.

Geen integer bestuur

De vakbond durft niet te zeggen of het ook gaat om gevallen die tot strafrechtelijke vervolging kunnen leiden. “Maar duidelijk is dat het bestuur in deze gevallen niet integer heeft gehandeld.” Moorlag baseert zich op de openbare stukken die beschikbaar zijn, en op informatie van kaderleden van de AbvaKabo FNV binnen de organisaties. “Ik noem in dit stadium nog geen namen. We zijn de zaken nu verder aan het onderbouwen, daarna zullen we naar buiten komen. We willen geen bedrijven aan de schandpaal nagelen.”

Slecht toezicht

De AbvaKabo FNV heeft contact opgenomen met brancheorganisaties Actiz en BTN en met het ministerie van VWS. “Ook hebben we gesproken met politici in Den Haag, in de hoop dat er ook politieke druk ontstaat om beter toezicht te krijgen. De huidige opzet, waarbij raden van toezicht het bestuur controleren, schiet tekort, en dat biedt ruimte voor misstanden.” Volgens Moorlag, in het Friesch Dagblad, is in elk geval duidelijk dat de bestuurders in de branche zelf te weinig zelfreinigend vermogen hebben om orde op zaken te stellen. Zo blijven de afvloeiingsregelingen ver boven de norm. “Van de organisaties wordt 95 procent integer bestuurd, maar het is die 5 procent die het vertrouwen van de burger ondermijnt en een aanslag doet op de motivatie van het personeel door zichzelf te verrijken.”

Fraude bij Icare

De overheid spreekt ten onrechte van incidenten en gaat regelgeving uit de weg, vindt Moorlag. “95 procent van de mensen steelt nooit een fiets, maar vanwege die overige 5 procent doen we de fiets wel stevig op slot. Die beveiliging is nodig, want het hoort bij het menselijk gedrag dat er altijd een deel gebruik maakt van de ruimte die ontstaat als de regels onduidelijk zijn.” Moorlag doet zijn uitspraken naar aanleiding van het justitiële onderzoek naar een oud-topman van Icare uit Meppel. Die wordt verdacht van zelfverrijking door de verkoop van onroerend goed van Icare, en van malversaties bij de verkoop van het dochterbedrijf Perfect uit Steenwijk. De ex-topman heeft twee weken in de cel gezeten en zijn huis is in beslag genomen, meldde Nova gisteren. In de zaak zijn meerdere verdachten aangehouden. Icare zelf wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als mogelijk slachtoffer van de fraude. (Friesch Dagblad)

Lees ook:

Fraude bij Icare thuiszorg

OM legt beslag op Marokkaanse rekeningen U en Zo

Wiegel: Frauderende zorgverlener moet uit vak

Menzis onderzoekt thuiszorgfraude

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.