Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ook wachtlijsten voor zware jeugd-ggz’

Redacteur Zorgvisie
Er zijn lange wachtlijsten voor jongeren en jongvolwassenen met ernstige psychiatrische stoornissen. Ouders van deze doelgroep hebben steeds meer moeite een goede behandelplek te vinden voor hun kinderen, meldt Nieuwsuur.
Jeugdggz-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Nieuwsuur vroeg ouders, patiëntenorganisaties en ggz-instellingen naar hun ervaringen met deze zorg. Zij geven aan dat de wachtlijsten voor gespecialiseerde jeugd-ggz toenemen. De instellingen die deze zorg leveren merken dat de jongeren die bij hen binnenkomen er ook slechter aan toe zijn.

Het probleem zit volgens Nieuwsuur vooral bij jongeren die meerdere psychiatrische stoornissen hebben, waarbij het bestaande zorgaanbod niet goed aansluit op hun behoeften. De ouders die met Nieuwsuur spraken, lieten weten tegen drempels aan te lopen op het gebied van IQ, leeftijd en wachtlijsten. Ook hebben jongeren zelf vaak helemaal niet het idee dat ze echt een probleem hebben, wat de hulp bemoeilijkt. De ouders weten bovendien niet waar ze kwalitatief goede zorg voor hun kinderen kunnen vinden en hebben het idee dat instellingen en gemeenten hen vanwege de contractering van het kastje naar de muur sturen.

Gemeenten moeten het oplossen
Marjan ter Avest, directeur van MIND, zegt tegen Nieuwsuur dat de gemeenten de problemen rondom jeugdzorg moeten oplossen. ‘Er is vorig jaar afgesproken dat elke gemeente een zogenoemde doorzettingsmacht moet hebben, iemand die ouders die vastlopen echt kan helpen aan een plek voor hun zoon of dochter. Wij hebben niet de indruk dat dit al goed geregeld is.’ De VNG laat weten dat dit soort aanspreekpunten er al wel zijn, maar dat gemeenten er duidelijker over moeten communiceren. Het ministerie van VWS noemt de ontwikkelingen in de jeugd-ggz zorgelijk en roept op tot samenwerking tussen de partijen.

Wachtlijsten gehandicaptenzorg
Het nieuws over wachtlijsten in de jeugd-ggz komt kort na het bericht dat er te weinig plekken zijn voor kinderen met een ernstige beperking en gedragsproblemen. Ook in die branche hebben ouders moeite om een geschikte plek voor hun kind te vinden.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.