Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Oomen hekelt besluit NMa over Vlietland-coöperatie

De coöperatie van het Vlietland Ziekenhuis en DSW Zorgverzekeraar mag niet verder zonder een vergunning. DSW-topman Chris Oomen heeft geen goed woord over voor dit besluit van de toezichthouders NMa en NZa.
Oomen hekelt besluit NMa over Vlietland-coöperatie

“Kafka in de polder”, zegt Oomen namens de coöperatie waarin DSW Zorgverzekeraar, huisartsen, verpleeghuizen en het personeel van het Vlietland Ziekenhuis zitten. “Hier heeft men negen maanden over gedaan terwijl de procedure formeel maar vier weken mag duren. En dan komen ze nog uit op de verkeerde beslissing ook. Het komt in de reguliere markt toch ook niet voor dat een coöperatie bijna op de fles gaat omdat ze zo lang op een NMa-besluit moet wachten?”

Constructie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eisen om twee redenen een vergunning van de coöperatie. Ten eerste vrezen de autoriteiten dat de huisartsen in de coöperatie niet vrij zijn om patiënten naar andere ziekenhuizen dan het Vlietland door te verwijzen. De artsen hebben namelijk een rentevrije lening van DSW gekregen, die zij in het ziekenhuis geïnvesteerd hebben. Deze constructie is volgens de NMa en de NZa verdacht. Krijgen de artsen de lening in ruil voor het doorverwijzen van patiënten naar het Vlietland Ziekenhuis? Dat willen de autoriteiten weten voordat ze een vergunning afgeven.

“Wij sturen huisartsen helemaal niet bij het doorverwijzen”, zegt Oomen. “Dat halen ze er nu ineens bij terwijl dit gewoon adequaat beleid is.”

Verpleeghuizen

Als tweede reden noemen de autoriteiten het vermoeden dat door het bestaan van de Vlietland-coöperatie nieuwe verpleeghuisaanbieders in de regio geen voet aan de grond krijgen. Nieuwe verpleeghuizen zullen volgens de autoriteiten niet zulke goede afspraken kunnen maken met het Vlietland Ziekenhuis dan de drie AWBZ-instellingen die bij de coöperatie horen. Hiermee sluit de coöperatie de markt in de regio in feite af.

“Dat argument is volstrekte larie”, zegt Oomen. “Ik ken genoeg regio’s waar maar één verpleeghuisorganisatie zit. Daar zou zich dan volgens deze redenatie geen tweede aanbieder kunnen vestigen omdat ze minder goede banden met het lokale ziekenhuis hebben dan de eerder gevestigde aanbieder. Dat slaat nergens op.”

Vergunning

Als de coöperatie ervoor kiest een vergunning aan te vragen, moeten de autoriteiten binnen dertien weken een beslissing nemen of de concentratie is toegestaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

NMa gaat coöperatie DSW en Vlietland Ziekenhuis afkeuren

DSW: Vlietlandcoöperatie ‘gaat gewoon door’

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

Behoud Vlietland essentieel voor patiëntenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het blijkt weer , dat Burocratie belangrijker is dan de Wens van de Clienten in de Regio. In hoeverre zijn de Clienten in het Rijnmondgebied o.a. regio VlietlandZiekenhuis geraadpleegd en wat is hun mening ? Als blijkt dat er geen draagvlak is , dan de stekker eruit trekken en de Belastingbetaler het gelag laten betalen NMA en NZA ? Politiek ; willen wij doen aan Kapitaalsvernietiging in het Vlietlandziekenhuis , Ja/Nee ? Geef een helder antwoord naar de Kiezer, ter verduidelijking voor 3 maart 2010.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.