Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal of het Lucas ziekenhuis in Winschoten kan zonder problemen sluiten. Hun spoedeisende hulp is niet onmisbaar voor de spoedzorg in Noordoost-Groningen.
‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Dat blijkt uit een analyse die het RIVM maakte in opdracht van het ministerie van VWS. Demissionair minister Klink heeft de analyse naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bereikbaarheid

Alle inwoners van Noordoost-Groningen kunnen binnen de norm van 45 minuten per ambulance een ander ziekenhuis bereiken als of het Refaja, of het Lucas geen afdeling spoedeisende hulp meer zou hebben. De SEH van het Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl is wel cruciaal voor de bereikbaarheid. Bij sluiting hiervan, zouden 1200 mensen tijdens een noodsituatie niet meer op tijd een ziekenhuis kunnen bereiken. Sluiting van twee van de drie SEH’s heeft altijd effect: als Stadskanaal en Winschoten sluiten, zijn 9100 mensen niet op tijd in het ziekenhuis. Als Stadskanaal en Delfzijl sluiten, benadeelt dit 1200 mensen en bij sluiting van Winschoten en Delfzijl kunnen 9300 mensen niet meer op tijd in het ziekenhuis komen.

Actiegroepen

Ondernemers in zowel Stadskanaal als Winschoten hebben actiegroepen opgericht om de plaatselijke ziekenhuizen te behouden. Steuncomités haalden al ruim 12.000 handtekeningen op. Zorgverzekeraar Menzis liet in april weten dat de ziekenhuizen in Noordoost-Groningen intensiever moeten samenwerken. Lucas en Delfzicht zijn in 2008 gefuseerd tot de Ommelander Ziekenhuis Groep, het Refaja ziekenhuis is zelfstandig. De ziekenhuizen moeten de komende jaren miljoenen investeren om kwaliteit te behouden, maar volgens Menzis is dat niet haalbaar. Menzis wil dure zorg concentreren op één locatie in de regio. De zorgverzekeraar haastte zich te zeggen niet voor sluiting van een of twee ziekenhuizen te pleiten, toen berichten hierover in de media verschenen.

Geen steun voor Refaja

Menzis-directeur Bas Leerink zei in het Dagblad van het Noorden de plannen voor uitbreiding van het 27 jaar oude operatiecomplex van het Refaja niet te steunen omdat de Ommelander zorggroep al een nieuw OK-complex laat bouwen. Dit tot ongenoegen van Refaja-bestuurder Guus Bruins die een lening bij de banken in gevaar zag komen als Menzis de plannen niet mede ondertekent. Beiden hebben TNO de opdracht gegeven tot een haalbaarheidsonderzoek waarvan de resultaten waarschijnlijk in augustus zullen verschijnen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Al 12.000 handtekeningen voor Groningse ziekenhuizen

Menzis wil betere samenwerking Groningse ziekenhuizen

Menzis pleit niet voor fusie in Oost Groningen

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.