Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oost-Groningse ziekenhuizen moeten samenwerken

Mark van Dorresteijn
De Ommelander Zorggroep met locaties in Winschoten en Delfzijl en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal gaan samen een plan van aanpak schrijven om in de toekomst zorg te kunnen blijven bieden in hun dunbevolkte regio. Dat laten de ziekenhuizen weten naar aanleiding van het onderzoeksrapport ‘Zorglandschap Oost-Groningen en Noord-Oost Drenthe’ dat de ontwikkelingen schetst tot het jaar 2035.
Oost-Groningse ziekenhuizen moeten samenwerken

Het rapport is opgesteld door de Boston Consulting Group, in opdracht van de drie ziekenhuizen, de provincie Groningen en zorgverzekeraar Menzis. Zorgbelang Groningen, de patiëntenorganisatie, was als toehoorder in het proces betrokken. De drie ziekenhuizen zullen nauwer met elkaar gaan samenwerken. Om in de toekomst de zorg te kunnen leveren, is het volgens bestuurvoorzitter Guus Bruins van het Refaja noodzakelijk één organisatie te vormen. “Op dat moment kunnen we in elk ziekenhuis alle patiënten ontvangen. Indien nodig kunnen patiënten het klinische deel van een complexe behandeling in een ander ziekenhuis ondergaan. Voor diagnostiek of nacontrole kunnen ze terecht bij het eigen ziekenhuis in de buurt.” Bepaalde delen van de zorg zullen uit het oogpunt van complexiteit of volumenormen moeten worden geconcentreerd op één locatie. Het rapport bespreekt de mogelijkheid van een moeder-en-kindcentrum voor bevallingen, of één locatie voor borstkankeroperaties.

Groeiende en veranderende zorgvraag

Naar verwachting krimpt de bevolking in Oost-Groningen tussen 2010-2035 met zes procent, terwijl de rest van Nederland met zes procent groeit. Daarnaast loopt de vergrijzing tien jaar voor op Nederland. Dit leidt tot een groeiende en veranderende zorgvraag. De vraag naar zorg bij specialismen met een grote populatie ouderen zal bijvoorbeeld sterk toenemen. Tot slot is de bevolkingsdichtheid in de regio minder dan een kwart van het gemiddelde. Hierdoor zijn de aanrijdtijden naar zorgverleners gemiddeld langer. In eerdere onderzoeken werd nog de sluiting van een van de drie spoedeisendehulpposten gesuggereerd. De BCG concludeert dat de lage bevolkingsdichtheid en het beperkte wegennet het moeilijk maken om met minder dan drie SEH-locaties een aanrijdtijd van 45 minuten te garanderen.

Majeure opgave

De provincie Groningen vertegenwoordigt het publieke belang en is voorzitter van de stuurgroep. Gedeputeerde Pim de Bruijne noemt het rapport een goede analyse van de ontwikkeling van zorgvraag en -aanbod in de toekomst. Het rapport vormt volgens hem een goede basis voor de verdere ontwikkeling van plannen. Wat haalbaar is, moet nog blijken. Eerst zijn de ziekenhuizen aan zet. De Bruijne: “Ik vind het een majeure opgave om de zorg in de lucht te houden met behoud van drie ziekenhuislocaties.”

Legpuzzel

Bas Leerink, directeur zorginkoop van zorgverzekeraar Menzis, is blij dat het rapport er ligt. Het benadrukt het belang dat Menzis hecht aan samenwerking binnen de gezondheidszorg in deze regio. Hij vindt dan ook dat de ziekenhuizen afstemming moeten zoeken met verplegings- en verzorgingshuizen en de eerste lijn. “Randvoorwaarde is dat een groot aantal knelpunten die het rapport noemt, wordt opgelost. Daaronder zijn de verloskundige zorg, spoedzorg, intensive care en oncologische zorg. Of dat kan met drie locaties die allemaal bedrijfseconomisch een goede exploitatie draaien, weet ik niet. Die puzzel moeten de ziekenhuizen zien te leggen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Eén ziekenhuis minder in Oost-Groningen’

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Menzis pleit niet voor fusie in Oost-Groningen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.