Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Oosterhout sluit ouderen met spaargeld uit van thuishulp’

Ouderen met een inkomen boven het minimum of met spaargeld krijgen standaard geen vergoeding voor huishoudelijke hulp in gemeente Oosterhout. Dat schrijft de Volkskrant vandaag in een artikel over de vele bezwaarschriften tegen gemeenten in de nieuwe Wmo 2015.
‘Oosterhout sluit ouderen met spaargeld uit van thuishulp’
Foto: ANP Roos Koole

Volgens wethouder Marian Janse (Gemeentebelangen) van Oosterhout voert haar gemeente de Wmo correct uit. Een burger uit Oosterhout spant een zaak aan tegen de gemeente omdat ze geen vergoeding voor thuishulp krijgt. De advocaat van de vrouw beroept zich op een Kamerbrief van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Hierin schrijft hij dat hulp ‘beschikbaar moet zijn voor iedereen die dat nodig heeft, ongeacht inkomen of vermogen.’

Klachten

De meeste klachten komen uit de ongeveer honderd gemeenten die met de invoering van de nieuwe Wmo de vergoeding voor schoonmaakhulp (grotendeels) schrappen; met het argument dat het Rijk de gemeenten veertig procent minder budget geeft voor deze hulp. Wethouder Gerard Mostert (CU) van Katwijk in de Volkskrant: ‘Dat is conform de wet, anders had het Rijk niet zo kunnen bezuinigen.’

Overheveling

In de nieuwe Wmo gaan gemeenten over hun eigen budget. Voorwaarden zijn dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar de zorgvraag en dat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen zorgvrager en gemeente. Discussieer mee.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

3 REACTIES

  1. Dat is het gene waar vele in Overijssel ook tegenaan lopen, inderdaad hebben sommigen een paar spaarcentjes om een klap op te vangen.
    De gem. Stelt ook als je naar een aanleunwoning verhuisd dat de de verhuiskosten voor eigen rekening is want je moet immers voor de oude dag sparen. Daar is geen bezwaar tegen maar wat als dat spaarcentje opgaat aan de schoonmaakhulp in korte tijd en je dan nog moet verhuizen……….spaarcentjes weg dan mag je op de kale vloer zitten.
    En natuurlijk begrijpt iedereen dat het geen groot vermogen moet zijn maar waarom niet de belasting maatstaf gehandhaafd ?
    En als de spaarcentjes helemaal opzijn na korte tijd kan je alsnog een beroep doen op de bijstand ja en dat is het waar de meeste ouderen niet mee groot gebracht zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Het blijft een grote schande dat huishoudelijke hulp ‘inkomensafhankelijk is gemaakt. Mensen die zuinig hebben geleefd en dachten daarmee wat geld over te houden voor de ‘ oude dag’ worden hiervoor gestraft. Mensen die er op los geleefd hebben en alles hebben uitgegeven krijgen de kosten huishoudelijke hulp wel vergoed. Het is toch heel kwalijk dat zoveel regelingen inkomensafhankelijk zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.