Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Opella deponeert ‘regelarm’ jaarverslag 2013

Zorgdienstverlener Opella heeft eind maart haar jaarverslag over 2013 gepresenteerd. Volgens de instelling is het jaarverslag er zo vroeg vanwege de deelname van Opella in het experiment regelarme instellingen (ERAI) van VWS.
Opella deponeert ‘regelarm’ jaarverslag 2013
Foto: ANP

De regelarme manier van werken maakt het volgens Opella mogelijk dat het jaarverslag twee maanden eerder dan gebruikelijk is gedeponeerd. Vorige week publiceerde brancheorganisatie ActiZ nog een evaluatie over het experiment met regelarme instellingen. Daar kwam onder andere uit naar voren dat de deelnemende instellingen vaak niet meer maar zelfs met meer administratieve lasten opgezadeld konden worden. ‘Dat komt omdat organisaties er vaak een dubbele administratie op na moeten houden’, zegt ActiZ-woordvoerder Bernadet Naber. Om objectief in de gaten te houden of er inderdaad minder zorg wordt geleverd binnen de experimentinstellingen wordt gewerkt met een zogenaamde ‘ERAI-indicaties.’ Dat zijn indicaties op basis van zo min mogelijk gegevens. Met deze indicaties worden de zorgformules in de gaten gehouden en of instellingen niet aan ‘upcoding’ doen. Problemen ontstaan wanneer stakeholders zoals zorgkantoren, verzekeraars en gemeenten de ‘ERAI-indicaties’ niet slikken en toch meer gegevens eisen. Speciaal voor deze partijen moeten instellingen alsnog veel gegevens bijhouden, wat feitelijk leidt tot een dubbele boekhouding.

Andere ontwikkelingen

Naast regelarm werken waren andere belangrijke ontwikkelingen in 2013 bij Opella de voorbereidingen op de veranderingen in de zorg, het scheiden van wonen en zorg en het verdwijnen van ZZP 1, 2 en 3.’Ondertussen was Opella in 2013 ‘gewoon’ aan het werk’, vertelt bestuurder Kars Hazelaar. ‘Mensen ontvingen verpleging, verzorging, hun huis werd schoongemaakt, maatschappelijke dienstverlening gaf steun en men ontving medische en paramedische zorg en services. We bleven vastgoed ontwikkelen op verschillende plaatsen. Medewerkers van Opella werken steeds meer in zelforganiserende teams. Ook de financiële resultaten zijn goed. Daarmee blijven de kleine diensten van Opella van grote betekenis voor veel mensen, in 2013, maar ook dit jaar en de jaren die nog komen.’

Filmpje

Het jaarverslag van Opella is aangevuld met een filmpje, waarin klant Remia Kapel vertelt over haar ervaringen met een regelarme offerte en dienstverleningsovereenkomst met Opella. Geen stapels papier, maar een korte, overzichtelijke offerte. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is in de zorg zeker geen gemeengoed.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het enige waar ik persoonlijk niet vrolijk van werd was het bericht in de krant vorig jaar dat 102-jarige bewoner van Opella toch prima weer ”in de wijk” kon wonen nadat het betreffende zorgcentrum zo leek het -per direct- gesloten werd, wellicht nav onderstaande citaat. Ook al zo’n snelle actie. Maar of dit nu een goed resultaat van regelarm werken is laten we maar in het midden. Want de overheidsregel stelt dat de zorgondernemer niet meer verantwoordelijk is voor wonen en zorg; maar niet dat ouderen moeten worden geweigerd of uit huis gezet moeten worden die ZZP 2, 3 en 4 zorgzwaarte willen komen wonen. Dat is wel heel regelarm en primair reageren…
    Naast regelarm werken waren andere belangrijke ontwikkelingen in 2013 bij Opella de voorbereidingen op de veranderingen in de zorg, het scheiden van wonen en zorg en het verdwijnen van ZZP 1, 2 en 3.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.