Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opella werkt met voormannen in de thuiszorg

Zorgondernemer Opella zet voormannen in bij de levering van huishoudelijke zorg in Ede. De voorman of voorvrouw neemt de signaleringsfunctie van de huishoudelijke hulp op zich. Voordeel van dit systeem is dat medewerkers in hogere- en lagere salarisschalen kunnen blijven werken voor klanten met een HV2 indicatie.

De tarieven voor de huishoudelijke zorg in de gemeente Ede zijn sinds de invoering van de Wmo sterk gedaald. Zorgondernemer Opella heeft gekozen om toch mee te doen met de meest recente aanbesteding in de thuiszorg. “Andere organisaties zijn in Ede gestopt met het leveren van huishoudelijke zorg vanwege de tarieven”, vertelt bestuursvoorzitter Kars Hazelaar van Opella. “Deze organisaties moesten hierdoor medewerkers in de huishoudelijke zorg ontslaan. Daar hebben wij niet voor gekozen.” Volgens Hazelaar is Opella in staat om ook voor lage tarieven thuiszorg te blijven leveren. Dure thuiszorgmedewerkers in de schaal FVG 15 moeten hiervoor wel elders binnen het bedrijf aan de slag. “Voor in totaal 125 medewerkers zijn we bezig een andere plek te zoeken”, zegt Hazelaar. “We plaatsen ze bijvoorbeeld na een opleiding in een van onze verpleeg- of verzorgingshuizen. Een heel klein deel gaat met de VUT of gaat als men daar zelf voor kiest voor lager loon werken. Een ander deel wordt voorman of voorvrouw.”

Huishoudelijke hulp

Een deel van de medewerkers kan dus als voorman aan de slag. Een voorman komt één of twee keer in de maand bij een klant met een HV2 indicatie langs. De voorman controleert of de huishoudelijke hulp zijn of haar werk goed doet en of alles in orde is met de cliënt. “Dit is ook voordelig voor de klant, want die houdt zijn oude, vertrouwde huishoudelijke hulp.” Wanneer de klant een hogere indicatie krijgt, komt niet ineens een andere hulp over de vloer die ook de signaleringsfunctie kan uitvoeren. “Daarnaast kunnen wij door deze methode alle werknemers aan de slag houden.”

Gemeente Ede

Woordvoerder Hans Vulto van gemeente Ede zegt dat de constructie van Opella met de voormannen nooit zodanig is besproken met de gemeente. “Bij ons was deze gang van zaken niet bekend. We gaan nu in gesprek met Opella over het hoe en waarom.” Volgens Vulto is het normaal dat voor klanten met een HV2-indicatie medewerkers met een signaleringsfunctie worden ingezet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Opella levert niet volgens indicatie’

Zorgkantoren korten thuiszorgtarieven met tien procent

Wmo uurtarief gemiddeld 2,40 euro te laag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.