Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Operatieproces in veel ziekenhuizen nog niet op orde

Operatieteams in ziekenhuizen moeten hun procedures rondom patiënt- en medicatieveiligheid aanzienlijk verbeteren. De Inspectie zal steeds strenger gaan handhaven en kan uiteindelijk zelfs afdelingen sluiten als ziekenhuizen hardleers blijven.
Operatieproces in veel ziekenhuizen nog niet op orde

Dat zegt de Inspecteur Generaal naar aanleiding van een vandaag gepubliceerd onderzoek op operatiekamers van 21 in 2012 bezochte ziekenhuizen. Slechts vier daarvan voldeden direct aan alle eisen van patiëntveiligheid.

Medisch tuchtrechter

De veiligheidsnormen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen zijn een paar jaar geleden al ingevoerd. Strenger handhaven is dus nodig, zegt Inspecteur Generaal Ronnie van Diemen: ‘Sinds 1 april dit jaar onderzoeken we meldingen van links/rechtsverwisselingen direct zelf. Na het onderzoek dient de inspectie een tuchtklacht in tegen de verantwoordelijke operateur tenzij uit het onderzoek blijkt dat de verwisseling niet aan een individuele arts verwijtbaar is.’ De Inspectie heeft de

2
30

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.