Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opereren verboden in Heerlense Atrium MC

Atrium Medisch Centrum, met ziekenhuizen in Heerlen en Brunssum, mag bepaalde operaties niet meer uitvoeren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten.
Opereren verboden in Heerlense Atrium MC

De inspectie heeft bij een onaangekondigd bezoek gezien dat installaties voor luchtverversing te oud zijn. Patiënten lopen daardoor een verhoogde kans op infecties. Daarnaast leeft het personeel de regels voor het voorkomen van infecties onvoldoende na. Men draagt bijvoorbeeld vieze klompen. Bovendien schiet de onderlinge communicatie tekort. Informatie over de patiënten wordt niet goed overgedragen. Ook gaat het personeel niet zorgvuldig genoeg om met het uitdelen van medicijnen aan patiënten, volgens de inspectie.

Noodoperatiekamers

De inspectie eist dat het ziekenhuis de situatie verbetert. Het ziekenhuis wil noodoperatiekamers neerzetten die wel aan de eisen voldoen. De inspectie stemt daarmee in, maar zal de noodkamers eerst controleren voordat ze mogen worden gebruikt. De operatiekamers die zijn stilgelegd, bevinden zich op beide locaties van het ziekenhuis. Het gaat om kamers waar bijvoorbeeld knie- en heupoperaties werden uitgevoerd.

Infecties

Volgens de inspectie wordt een aantal operaties verplaatst naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Sommige operaties mogen nog wel in het Atrium worden uitgevoerd, omdat ze medisch gezien niet kunnen wachten, zoals spoed-keizersnedes. De IGZ zal controleren of het ziekenhuis de regels ter voorkoming van infecties goed naleeft.

Spoedoverleg Klink

Atrium wil in verband met het verouderen van de operatiekamers al langer een nieuw behandelgebouw neerzetten, maar de financiering laat op zich wachten. Van het geld dat bestemd was voor de nieuwbouw worden nu de tijdelijke operatiekamers bekostigd. Atrium vraagt minister Ab Klink van VWS snel met een plan voor de bouwproblemen te komen. Woensdag vindt hierover spoedoverleg plaats tussen de directie van het Atrium en de minister, meldt het ziekenhuis. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Atrium Heerlen beste ziekenhuis’

Atrium Ziekenhuis en huisartsen leggen ruzie bij

Orbis en Atrium willen fuseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.