Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Opknippen zorg en verpleging leidt tot chaos’

Redacteur Zorg+Welzijn
De plannen verzorging en verpleging in de langdurige zorg op te knippen heeft grote nadelen voor patiënt en professional. Daarvoor waarschuwen V&VN, Buurtzorg, ANBO, Zorgaccent en NPCF.
‘Opknippen zorg en verpleging leidt tot chaos’
Foto: ANP

De belangenbehartigers V&VN, ANBO, Zorgaccent en NPCF en thuiszorgaanbieder Buurtzorg vragen in een brief aan minister Schippers en staatssecretaris van Rijn van VWS en de Tweede Kamer, dringend de plannen voor de langdurige zorg te herzien. Die plannen zullen leiden tot: ‘ingewikkelde systemen, veel bureaucratie, slechtere toegankelijkheid van de zorg voor cliënten, afname van de kwaliteit en een stijging van de kosten.’ De gewenste duurzame transitie van de zorg zal met deze plannen juist niet plaatsvinden, zo waarschuwen de organisaties.

Grote nadelen

De ondertekenaars van de brief voorzien ‘een chaos voor de cliënten omdat hun vraag opgeknipt zal gaan worden in verzorging, die wordt gefinancierd vanuit de WMO, en verpleging, die wordt gefinancierd vanuit Zorgverzekeringswet. De organisaties stellen dat verpleging en verzorging onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het opknippen ervan heeft grote nadelen voor zowel cliënten als professionals. Cliënten zullen naast de verschillende loketten voor de toegang tot de zorg geconfronteerd worden met onnodig veel verschillende medewerkers.

3 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  Het is hierbij eveneens van groot belang om gebruik te maken van vastgestelde protocollen en de digitale/electronische communicatie.
  Elke client dient in dit kader een vaste coach te hebben.
  Eigenlijk is een PGB nog het beste middel om de regie te leggen bij de client.
  Vriendelijke groet.

 2. Lees alle reacties
 3. De rol van verpleegkundige is naast verpleegkundige handelingen verrichten tevens een klinische blik over de algemene en specifieke gezondheid van de client en steeds analyseren of zorg en behandeling veilig verloopt voor de patient. Dit kun je doen tijdens het verzorgen van de patient dus observeren van fysieke gesteldheid naast de aandoening(huid. gehoor, zicht etc) terwijl je verzorgd de juiste vragen stellen over bezoek, aandacht, mentale gesteldheid, bewegen, eten etc etc. Veiligheid voorop dus 1 persoon per patient en deze komt op basis van de indicatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.