Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw verscherpt toezicht voor thuiszorgorganisaties

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld bij twee thuiszorgorganisaties. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en Cura Domestica te Boxmeer.
Opnieuw verscherpt toezicht voor thuiszorgorganisaties

In september 2009 stelde de inspectie ook al thuiszorgorganisatie Lida onder verscherpt toezicht. Alle drie de instellingen waren bezocht in het kader van het onderzoek van de inspectie naar ‘nieuwe’ toetreders.

Handhaving

De inspectie zal Florence en Cura Domestica scherp blijven volgen en bij het uitblijven van verbeteringen zwaardere handhavingsmiddelen inzetten. Bij Lida heeft de inspectie eind oktober 2009 een bevel tot sluiting gegeven. Dit bevel is door de staatssecretaris van VWS verlengd.

Structurele tekortkoming

De onder toezicht gestelde organisaties kenmerkten zich door structurele tekortkomingen in de kwaliteit van geleverde zorg. Er waren hoge tot zeer hoge risico’s op het gebied van medicatieveiligheid, deskundigheid van medewerkers, zorgdossiers en het naleven van verpleegkundige richtlijnen. Daarnaast werd een gebrek aan daadkracht bij het management om verbeteringen door te voeren geconstateerd. Dit gebrek kwam tot uiting in het te laat aanleveren van de door de inspectie verzochte plannen van aanpak. Bovendien waren de plannen bij aanlevering vaak onvoldoende.

Openbaarmaking rapport

Particuliere Verpleging Florence heeft aangegeven bedenkingen te hebben tegen de voorgenomen openbaarmaking van het rapport, dat is opgemaakt naar aanleiding van het inspectiebezoek van december 2009. De minister van VWS zal op korte termijn op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een besluit nemen over de openbaarmaking van het rapport. Als de minister besluit dat het rapport openbaar gemaakt kan worden, zal het rapport op de website van de inspectie gepubliceerd worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Thuiszorg Lida moet sluiten van IGZ

IGZ: Thuiszorg LIDA staat onder verscherpt toezicht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.