Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OR en bestuur Vivent naderen ultimatum

Als het bestuur van de thuiszorgorganisatie voor regio Den Bosch Vivent niet na twaalven vannacht is opgestapt of weggestuurd begint het personeel met acties.

Het Brabants Dagblad verslaat de vooruitgang van de besprekingen rondom het ultimatum tussen de centrale ondernemingsraad (cor) en het bestuur van Vivent. De krant meldt vandaag dat de omstreden raad van bestuur de Wet op ondernemingsraden met voeten heeft getreden. Een lid van de cor zou een aantekening hebben in het personeelsdossier vanwege werkzaamheden voor de cor.

Overgeplaatst

Het cor-lid nam het op voor de collega’s van de zorgcentrale. Die kregen plots te horen dat ze naar Tilburg zouden worden verplaatst. “Zonder dat wij daar in gehoord waren”, aldus een woordvoerder van de cor in het Brabants Dagblad. “En dat terwijl we minimaal advies hierover hadden moeten kunnen geven. We hebben geprobeerd om de aantekening te laten verwijderen, maar de raad van bestuur wil er niet aan.”

Verstoorde verhoudingen

Het voorval is slechts een van de voorbeelden van de verstoorde verhouding tussen de cor en de raad van bestuur. “Wat we ze ook kwalijk nemen is dat de afdelingsdirecteuren hun eigen gang mogen gaan. Ze worden nergens op aangesproken. De raad van bestuur is niet in staat om Vivent te sturen in deze moeilijke tijden.”

Voorgeschiedenis

De afgelopen jaren zijn de tekorten opgelopen tot 6 miljoen euro. De voornaamste redenen: de concurrentieslag om de wet maatschappelijke ondersteuning en bezuinigingen van het rijk. In 2006 is de langlopende schuld gegroeid van 6,3 miljoen naar 14,9 miljoen euro. In december is een bezuinigingsoperatie ingezet, waarin vooral wordt gesneden in de vaste kosten en kantoorpersoneel wordt ingekrompen.

Ultimatum

Vandaag om middernacht loopt een ultimatum af dat de vakbonden hebben gesteld. Als de raad van bestuur niet is afgetreden of naar huis is gestuurd door de Raad van Toezicht, volgen morgen ‘publieksvriendelijke’ acties. Welke dat zijn, wil CNV-voorman Jacob Riepe niet tegen het Brabants Dagblad zeggen. Ook de vakbonden hebben hun redenen om het vertrouwen in het bestuur op te zeggen. Zo moesten personeelsleden solliciteren op hun eigen functie: “Het enige wat ze deden was het opleidingsniveau omhoog schroeven van mbo naar hbo. Ze maakten listig gebruik van mazen in de wet om mensen te wippen.”

Onrust

Volgens de woordvoerder van de cor neemt de onrust onder cliënten van Vivent toe: “De vraag of we failliet gaan, lijkt steeds zwaarder te drukken. Maar onze cliënten hoeven zich geen zorgen te maken, de zorg gaat gewoon door.” De raad van bestuur wil niet publiekelijk reageren op de kwestie. (Brabants Dagblad)

Feiten over Vivent

In 2004 fuseerden Thuiszorg regio Den Bosch met Dimens tot Stichting Vivent.

Bij Vivent werken ongeveer 2.800 mensen in de gemeenten Den Bosch, Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Heusden.

Behalve thuiszorg heeft Vivent de verzorgings- en verpleeghuizen De Herven en Erasmus Huis in Den Bosch, Mariaoord in Rosmalen, Berlerode in Berlicum en De Donk in Den Dungen.

De jaaropbrengst ligt rond de 68 miljoen euro.

Vorig jaar was het verlies 3,8 miljoen.

Lees ook:

Ultimatum bij thuiszorgorganisatie Vivent

Crisis bij thuiszorgorganisatie Vivent

Websites:

Vivent

Brabants Dagblad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.