Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OR tanteLouise vertrekt na ‘gesteggel’

Een van de twee ondernemingsraden van ouderenzorgorganisatie tanteLouise is opgestapt. De leden vinden dat het bestuur ze slecht informeert en niet luistert.

“Over alles moesten wij steggelen met de raad van bestuur”, zegt de voormalige voorzitter van de ondernemingsraad ( OR), Lilian Lelieveld, “van ons recht op advies en instemming tot de informatie waarom we vroegen.”

Informatie stelselmatig te laat

De OR van tanteLouise kreeg stukken volgens haar stelselmatig te laat. “Een voorbeeld is de fusie vorig jaar. Wij hadden vooraf tegen het bestuur gezegd: neem ons op tijd mee in de besluitvorming. Maar we kregen de stukken pas in juni, terwijl de fusie op 1 juli zijn beslag moest krijgen.”

‘Nooit goede terugkoppeling’

Eerder spraken OR en bestuur over een reorganisatie. Medewerkers waren ongerust over de gevolgen voor de zorgverlening. Lelieveld: “Aan die zorgen zou het bestuur aandacht besteden, maar we hebben nooit een goede terugkoppeling gekregen.” De OR kreeg volgens haar ook klachten over het werkklimaat. “De medewerkers zijn best angstig. Dat komt deels door de uitvoering van de reorganisatie. Sommige mensen hoorden een week voor hun ontslag officieel dat ze boventallig waren.”

‘Een non-item’

Bestuurder Jef Pelgrims reageert verbolgen. “Wij hebben geen zin in een bericht hierover. Het is een non-item, intern is er nul komma nul reactie op geweest. Met onze andere ondernemingsraad, voor de thuiszorg, is de verhouding prima.” Deze laatste was helaas onbereikbaar voor commentaar.

‘Op de hoogte’

Volgens Pelgrims is de teruggetreden OR “systematisch op de hoogte gehouden” van de fusie. “Er werd al tweeënhalf jaar over gesproken. Omdat er geen enkele hobbel was voor de fusie hebben wij haar voortvarend opgepakt.” En wat de late aanzeggingen van ontslag betreft: “Dat ging om een klein aantal mensen op instroom-/doorstroombanen, die al twee jaar wisten dat hun baan zou eindigen.” (KK)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.