Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Orbis en Atrium dicteerden prijsplafond NMa

De fusieziekenhuizen Orbis en Atrium hebben een door de NMa opgelegd prijsplafond zelf geschreven. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van advocaat Maurice Essers namens de fusieziekenhuizen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Vorig jaar november heeft de NMa de fusie tussen beide Limburgse ziekenhuizen goedgekeurd op voorwaarde dat het fusieziekenhuis de prijzen niet zal laten stijgen en zich houdt aan een prijsplafond in 2014 en 2015.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Orbis en Atrium dicteerden prijsplafond NMa

De toezeggingen die Orbis en Atrium doen in de brief, die in het bezit is van de Zorgvisieredactie, zijn woord voor woord overgenomen in het fusiebesluit van de NMa dat op 2 november vorig jaar is gepubliceerd. De NMa laat desgevraagd in een reactie weten dat aan de brief intensieve gesprekken vooraf zijn gegaan. ‘Dit is de definitieve toezegging. Het is altijd aan partijen om oplossingen aan te dragen. Uiteindelijk is het aan ons om die oplossingen te accepteren’, aldus de NMa.  Advocaat Essers van kantoor Loyens & Loeff: ‘Dit is niet een bijzondere procedure. Zo is dat destijds ook

3
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ligt het niet voor de hand, dat de NMa aan goedkeuring van fusieplannen prijsplafonds als voorwaarde verbindt, maar vervolgens de fusiepartners voorstellen doen over de hoogte van die plafonds. en dat de bedoelde brief de afsluiting van het daaruit voortvloeiende onderhandelingsproces is. wellicht moet Zorgvisie op zoek naar de voor deze brief gewisselde correspondentie.
    overigens blijf ik van mening dat de NMa niet de meest aangewezen instantie is om de eindbeslissing te nemen over fusies, omdat zij te eenzijdig op de bedrijfseconomische effecten op ‘de markt’ georiënteerd is. maar van een markt is in de zorg geen sprake, omdat de consumenten veelal geen keus hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.