Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orbis krijgt geen extra vergoeding voor kapitaallasten

Stichting Orbis Medisch en Zorgconcern krijgt geen 10,7 miljoen euro ter compensatie van de kosten door de introductie van de prestatiebekostiging. Dat is het gevolg van een uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven gisteren deed in de zaak van Orbis tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Orbis krijgt geen extra vergoeding voor kapitaallasten

Orbis stelde dat het nieuwe systeem van prestatiebekostiging voor ziekenhuizen onvoldoende financiële dekking voor de kapitaallasten van het oude Maaslandlandziekenhuis te Sittard biedt en verzocht NZa daarom om 10,7 miljoen euro versneld te mogen afschrijven. NZa wees dit verzoek af.

Beroep ongegrond

Het College verklaart het beroep van Orbis ongegrond. Het overgangsbeleid is niet van toepassing. Bij het oude Maaslandziekenhuis gaat het naar het oordeel van het College namelijk niet om immateriële vaste activa als bedoeld in het overgangsbeleid van NZa.

De wel van toepassing zijnde Beleidsregel Afschrijving voorziet niet in de mogelijkheid van versnelde afschrijving. ‘Orbis heeft geen feiten aangedragen die NZa reden hadden moeten geven om in het geval van Orbis af te wijken van haar beleid.’

Vlietland

Gisteren oordeelde het College dat het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam juist wel gebruik mag maken van de compensatieregeling voor een bedrag van twintig miljoen euro. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Discussie over kapitaallasten

Bouwregeling met half miljard overtekend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.