Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Orde: NZa en VWS spreken voor hun beurt

De Orde van Medisch Specialisten is ontstemd dat het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het onderhandelingsakkoord van 15 december verder hebben uitgewerkt zonder dat daar bestuurlijk overleg over is geweest.
Orde: NZa en VWS spreken voor hun beurt

De Orde wijst in een brief aan minister Edith Schippers op de afspraak dat de Orde, VWS, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de NZa na ondertekening van het akkoord in gezamenlijk overleg zouden treden. Terwijl dat overleg nog niet heeft plaatsgevonden, heeft Schippers de Kamer al wel een brief gestuurd over de nadere uitwerking van het akkoord. “Ook de NZa geeft tegen de afspraken in invulling aan het onderhandelingsresultaat, terwijl de bestuurlijke discussie nog niet is gevoerd”, aldus De Orde. Zij wil eerst bestuurlijke overeenstemming bereiken over de hoogte van de honorariumtarieven, de manier waarop de NZa het budgettair kader zorg wil verdelen en de aanpak van wachtlijsten.

Honararium

De medisch specialisten vrezen dat de NZa de honorariumtarieven te laag vaststelt. De NZa wil op basis van de huidige normtijden het budgettair kader zorg verdelen tussen de verschillende specialismen. Dan is het niet meer nodig om eventuele overschrijdingen achteraf te corrigeren. Maar de Orde vreest dat de tarieven daardoor niet kostendekkend zullen zijn en wil dat de “afgesproken en gerealiseerde productie leidend” zijn. Daarnaast hebben de medisch specialisten kritiek op de manier waarop het honorariumdeel in de dbc’s wordt vastgesteld. De NZa doet dat op basis van verouderde normtijden en verouderde gegevens over werkbelasting. Ook zitten er aannames in over het begrip fte, terwijl onder specialisten geen overeenstemming is over de definitie van een fte.

Zbc’s

Voor de verdeling van het budget op instellingsniveau heeft de NZa twee methoden: op basis van historische omzet of op basis van een normatief bedrag van circa 220.000 euro per fte. De voorkeur van de NZa gaat uit naar historische omzet, maar Schippers stelt dat dit geen goede manier is voor de zelfstandige behandelklinieken (zbc’s) die net zijn opgericht of een grote omzetgroei hebben doorgemaakt. De Orde wijst er echter op dat de zbc’s geen onderdeel uitmaken van het macrobudget medisch specialistische zorg zoals dat in onderhandelingsresultaat is afgesproken. “Vaststelling van een normatief bedrag per fte is voor de Orde niet acceptabel”.

Absolute eis

Ten slotte wijst de Orde erop dat wachtlijsten voorkomen geen absolute eis kan zijn. Het is een inspanningsverplichting en niet een resultaatverplichting. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Steun specialisten voor deal Orde, VWS en NVZ

Specialisten ontstemd over inkomensplan NZa

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.