Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde van specialisten: fraude ondenkbaar

HOUTEN - De Orde van Medisch Specialisten noemt fraude ondenkbaar. Ook de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) zegt geen aanwijzingen van fraude te hebben.

Zowel de Orde als NVZ zegt dat het een bekend probleem is, waar met het ministerie van Volksgezondheid en ZN over gesproken wordt. Maandag zitten de betrokkenen weer met elkaar om de tafel.

Verbolgen

De Orde van Medisch Specialisten en NVZ zijn verbolgen over het feit dat ZN nu de publiciteit zoekt met een rapport dat zij zelf nog niet gezien hebben. Minister Hans Hoogervorst schatte de grootte van het probleem eerder in op een à twee miljard euro. Hij heeft al maatregelen aangekondigd om het op te lossen.

Belazeren heeft geen zin

Volgens de specialisten en de ziekenhuizen schiet niemand er iets mee op om de boel te belazeren, omdat te veel betaalde bedragen automatisch volgend jaar verrekend worden. ZN bevestigt dat. Er is nu nog amper sprake van marktwerking en 90 procent van de ziekenhuisproductie wordt gefinancierd op basis van van tevoren vastgestelde budgetten en productieafspraken. Worden die overschreden, dan wordt dat het jaar daarop verrekend.

Boter bij de vis

Maar als minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) meer vrijheid voor prijsonderhandeling invoert, zoals hij in 2008 wil doen, dan wordt het boter bij de vis. Voor die tijd moeten de controle en registratieproblemen bij de ziekenhuizen zijn opgelost, stelt een woordvoerder van ZN.

Vooral cardiologen, chirurgen, orthopedisten en kinderartsen

In het ZN-onderzoek ‘Eerste analyse verdachte declaraties’ werden de ziektekosten van vier miljoen verzekerden doorgelicht. Vooral cardiologen, chirurgen, orthopedisten en kinderartsen bleken te veel te declareren. De oorzaak ligt volgens de woordvoerder vooral in een verkeerd gebruik van het nieuwe declaratiesysteem dat in 2005 is ingevoerd. In totaal spoorde ZN 566 miljoen aan onterecht uitgekeerd geld op. De organisatie komt verder tot de conclusie dat het controlesysteem van ziekenhuizen “compleet lek” is.

‘Geen effect op de premie’s’

De branche-organisatie is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. De te veel uitgekeerde declaraties worden of zijn reeds teruggevorderd. ”Dit heeft geen effect op de premies”, aldus de zegsman. In totaal gaat er volgens ZN tussen de 14 en 15 miljard euro om in de branche.

Roep om spoeddebat

De PvdA en de SP willen een spoeddebat in de Tweede Kamer. De PvdA wil een onderzoek door de FIOD-ECD, om de omvang van het probleem vast te stellen. Ook het CDA wil weten wat de omvang is. De christendemocraten zijn vooral bang voor de gevolgen voor de no-claim die vorig jaar voor ziekenfondspatiënten is ingevoerd. Maar volgens ZN en de NVZ zal het voor hen niet uitmaken. Niemand is onnodig geholpen, stellen zij. En wie naar een ziekenhuis gaat, is al snel meer kwijt dan de no-claimgrens van 255 euro. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.