Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Oude patiëntendossiers moeten bewaard’

Mark van Dorresteijn
Patiëntendossiers die ouder zijn dan vijftien jaar, mogen niet worden weggegooid, zoals de wet voorschrijft. De artsenorganisatie KNMG en de patiëntenbelangenorganisatie NPCF hebben daarvoor dinsdag gepleit.
'Oude patiëntendossiers moeten bewaard'

De huidige regels bepalen dat de dossiers per 1 april van dit jaar moeten worden vernietigd. De Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, heeft er in 2004 al voor gepleit de dossiers minstens dertig jaar te bewaren. Dit omdat de ‘oude’ informatie in de dossiers heel belangrijk kan zijn voor de arts om te bepalen welke behandeling het beste is voor een patiënt. Ook in gevallen van erfelijkheid kan de ‘oude’ informatie van bijvoorbeeld familieleden grote waarde hebben.

Conceptwetsvoorstel

De regering heeft het advies van de Gezondheidsraad omgezet in een conceptwetsvoorstel, maar het zal volgens de twee organisaties niet meer lukken om het voorstel op tijd om te zetten in een wet. De KNMG en de NPCF vinden dat de dossiers toch niet mogen worden vernietigd, ook al schrijft de huidige wet dat voor. (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuis moet dossiers overhandigen aan NZa

Eerste Kamer vertraagt invoer patiëntendossier

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.