Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ouderen krijgen betere revalidatiezorg’

Mark van Dorresteijn
Ouderen krrijgen meer en betere revalidatiezorg nu deze onder de gewone zorgt valt, en niet meer onder de AWBZ. Dat stelt Wilco Achterberg, hoogleraar Institutionele Zorg en Ouderengeneeskunde in het Leids UMC.
‘Ouderen krijgen betere revalidatiezorg’
Foto: ANP Photo

De kortdurende revalidatiezorg voor ouderen valt vanaf 1 januari 2013 onder de zorgverzekeringswet. Voorheen was deze zorg verzekerd via de regeling voor bijzondere ziektekosten (AWBZ). Voor veel ouderen betekent dit een vooruitgang, zegt Achterberg. Het LUMC deed, samen met VUmc en Maastricht UMC, op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek in een aantal proeftuinen naar deze overgang.

Portemonnee

‘Veel ouderen gaan nu betere zorg krijgen’, voorspelt Achterberg op grond van het onderzoek. ‘Onder de AWBZ ontbrak bij de verschillende instellingen een prikkel om ouderen snel te laten revalideren. Wanneer instellingen dit vlot deden waren ze een dief van hun eigen portemonnee, omdat ze per dag betaald kregen. We verwachten dat dit onder de nieuwe regeling beter zal gaan. Dat zagen we in de proeftuinen. De nieuwe regeling is ook een impuls om beter met elkaar samen te werken.’

Tussen wal en schip

Vorige maand signaleerde Achterberg in de media dat een deel van de ouderen door de nieuwe regeling tussen wal en schip dreigt te vallen. Bijvoorbeeld ouderen die nog thuis wonen en na een val gerevalideerd moeten worden. Om in aanmerking te komen voor revalidatiezorg onder de zorgverzekeringswet moet er de verwachting zijn dat de oudere weer naar huis kan. ‘Over hoe sterk die verwachting moet zijn, zijn nog geen duidelijke afspraken gemaakt.’ Ook Parkinsonpatiënten, die veel baat kunnen hebben bij kortdurende revalidatie in een verpleeghuis, dreigen hier nu niet meer voor in aanmerking te komen. Een ziekenhuisopname is hier voortaan namelijk voor vereist. ‘Als er voor dit soort patiënten ook een goede regeling komt juichen we de nieuwe regels voor kortdurende geriatrische revalidatie alleen maar toe’, aldus Achterberg.

1 REACTIE

  1. Als…als….als…. Instellingen , die ouderen zo snel mogelijk revalideerden waren dus crimineel bezig ,want ze waren een DIEF van de eigen portemonnaie ? ? ? Deze instelling van zorginstellingen is pas echt ZORGELIJK ! ! Zorgbestuurders zullen het bovenstaande herkennen, alleen niet daarin zichzelve ! ! Ach als er maar genoeg ouderen tussen wal en schip geraken is er geen ouderenprobleem meer, indien de bureaucratische boeg- en hekschroef maar walwaarts gericht blijven ! ! Op de verwachtingsvolle voorspelling van deze hoogleraar zullen veel bestuurders echt wel een adekwade reactie hebben . Dat durf ik nou te voorspellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.