Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenorganisaties willen boycot bezuinigingsmaatregelen

De samenwerkende ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM roepen alle Nederlandse gemeenten op om de decentralisatie AWBZ en de Wmo zonder harde waarborgen vooraf niet uit te voeren op de wijze zoals nu is voorgesteld.
Ouderenorganisaties willen boycot bezuinigingsmaatregelen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het kabinet stelt gemeenten de komende jaren verantwoordelijk voor de begeleiding en persoonlijke verzorging van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, terwijl er tegelijkertijd grote bezuinigingen worden doorgevoerd. De ouderenorganisaties schrijven in een pamflet dat zij van mening zijn dat een dergelijke besparing en omvangrijke operatie niet alleen gerealiseerd kan worden door efficiencyverhoging of een groter beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de ouderen. Het schrappen van aanspraken in de AWBZ zal volgens hen beslist ook leiden tot een overbelasting van gemeentelijke voorzieningen.

Nijpende situatie
De organisaties schrijven: ‘Steeds meer ouderen met een zware zorgbehoefte moeten thuis blijven wonen omdat ze niet meer terecht kunnen in een verzorgings- of verpleeghuis. De gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de begeleiding en persoonlijke verzorging. Omdat het gepaard gaat met enorme bezuinigingen, is het mogelijk dat de zorg in de ene gemeente wel geboden wordt en in de andere niet. Het veroorzaakt rechtsongelijkheid en willekeur. Voor ouderen met een toekomstige zware zorgbehoefte wordt de situatie nijpend. Zo kunnen ouderen niet meer terecht in een verpleeg- of verzorgingshuis en van de andere kant worden ze ook niet voldoende in staat gesteld om thuis te blijven wonen.’

Duidelijke garanties
De samenwerkende ouderenorganisaties maken zich grote zorgen over de toekomst van de langdurige zorg en eisen garanties dat ouderen, gehandicapten en chronisch zieken ook in de toekomst verantwoorde zorg geboden krijgen. Ook willen de samenwerkende ouderenorganisaties garanties dat de mantelzorger niet in de knel komt. Daarnaast is volgens hen de hulp van vrijwilligers nog niet goed gecoördineerd en georganiseerd, compleet met een adequate kostenvergoeding. Ze benadrukken dat deze taken niet kunnen worden overgeheveld, zonder duidelijke garanties vooraf. ‘Zonder die garanties vooraf is de kans groot dat voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, zoals dagbesteding, huishoudelijke hulp en het pgb, de komende jaren in hoog tempo zullen sneuvelen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.