Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenzorg krijgt 3 miljard extra vanaf 2021

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De extra investering in de ouderenzorg loopt deze kabinetsperiode op naar jaarlijks ruim 3 miljard euro per jaar vanaf 2021. Daarvan is 2,1 miljard euro voor het kwaliteitskader verpleeghuizen.
chronisch zieken, ouderenzorg, vergrijzing
Foto: AdobeStock

Het kabinet stelt meer geld beschikbaar voor de ouderenzorg. De bedoeling is dat ouderen voldoende tijd, aandacht en goede zorg krijgen, zowel thuis als in verpleeghuizen. In 2019 gaat het om een bedrag van ruim 1 miljard euro extra ten opzichte van 2018, waaronder extra investeringen voor het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. In totaal is er voor de ouderenzorg in 2019 1,8 miljard euro extra beschikbaar ten opzichte van 2017. Het gaat om 1,2 miljard euro voor het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. De overige 0,6 miljard euro is volumegroei voor de ouderenzorg in de Wlz en de wijkverpleging in de Zvw en overige intensiveringen in de ouderenzorg zoals het programma Langer Thuis. Totaal loopt de extra investering in de ouderenzorg deze kabinetsperiode op naar jaarlijks ruim 3 miljard euro per jaar vanaf 2021. Dat staat in de Miljoenennota die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepubliceerd.

Pact voor de Ouderenzorg

Minister Hugo de Jonge van VWS heeft begin 2018 met circa 35 partijen het Pact voor de Ouderenzorg gesloten. Dat heeft als doel om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en eenzaamheid bij ouderen te voorkomen of te doorbreken. In het Pact zijn drie programma’s aangekondigd: het programma ‘Een tegen Eenzaamheid’ en ‘Thuis in het Verpleeghuis’ en het programma ‘Langer thuis’.

Geld terugvorderen

De extra middelen voor het kwaliteitskader verpleeghuiszorg komen beschikbaar via een kwaliteitsbudget. Verpleeghuizen moeten eerst kwaliteitsplannen opstellen voor 2019 en latere jaren. Via de zorginkoop maken zorgorganisaties hierover afspraken met hun zorgkantoor. In het Wlz-zorginkoopkader 2019 zijn tussen ZN en ActiZ afspraken gemaakt over de monitoring en over een begrotings- en verantwoordingsmodel. Als bij de eindafrekening blijkt dat de extra middelen niet zijn ingezet voor de afgesproken besteding, dan worden deze verrekend of teruggevorderd door het zorgkantoor.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.