Acute ouderenzorg moet radicaal anders

De acute ouderenzorg moet inzetten op mini-ziekenhuizen in de wijk, ziekenhuiszorg aan huis en gespecialiseerde wijkverpleegkundigen om acute ziekenhuisopnames te voorkomen. Doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg. Dat is niet goed voor ouderen, de seh’s raken overvol en het maakt de zorg erg kostbaar. Dat is de boodschap op het congres ‘Ouderenzorg op de juiste plek’ op 12 oktober.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Saar Boerlage van de Wijze Oude Wijven in Amsterdam in gesprek met dagvoorzitter Meike de Jong op het congres Ouderenzorg op de Juiste Plek
Saar Boerlage van de Wijze Oude Wijven in Amsterdam in gesprek met dagvoorzitter Meike de Jong (beeld: Falco Minken)

‘De seh is het duizend-dingen-doekje van de zorg, want het ziekenhuis is altijd open’, zegt internist-geriater Sophia de Rooij. Het gevolg is wel dat heel veel ouderen onnodig in het ziekenhuis belanden. Van de 800.000 ouderen die in 2016 de seh bezochten, hadden 500.000 ouderen de seh helemaal niet hoeven bezoeken, blijkt uit cijfers van het RIVM. Zonder aanpassing van beleid stijgt het aantal seh-bezoeken van kwetsbare ouderen met 40 procent van 800.000 in 2015 naar 1.100.000 in 2040. Het aantal 85-plussers op de seh neemt zelfs toe van 125.000 in 2015 naar 304.000 in 2040.

Functieverlies ouderen

1
3418

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.