Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ouderenzorg onvoorbereid op hittegolf

Mark van Dorresteijn
Ouderenzorginstellingen zijn niet voldoende voorbereid wanneer Nederland wordt getroffen door een hittegolf. Dat stellen Anton Kunst en Rieneke Britstra, van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC, na onderzoek.
Ouderenzorg onvoorbereid op hittegolf
Foto: ANP - Koen Suyk

De artsen stellen dat organisaties ondanks het Nationaal Hitteplan nog niet voldoende voorbereid zijn op hittegolven. Het Nationaal Hitteplan werd ingevoerd, nadat in 2003 en 2006 West-Europa werd getroffen door een hittegolf. Door de plotselinge hoge temperaturen overleden onverwacht veel mensen. Vooral ouderen bleken kwetsbaar voor de grote temperatuurstijging.

Mogelijkheden om te koelen

Uit het onderzoek onder Amsterdamse ouderenzorginstellingen blijkt dat slechts de helft van de instellingen de aanbeveling uit het Nationaal Hitteplan heeft opgevolgd om airconditioning in te voeren. Tweederde van de instellingen heeft een hitteprotocol. Mogelijkheden om te koelen verschillen aanzienlijk. Bijna alle instellingen hebben zonnewering geïnstalleerd. Plafondventilatoren en airconditioning komen echter nog maar weinig voor. Van de instellingen had 41 procent geen andere voorzieningen dan zonnewering. Ook wat betreft de zorg voor individuele patiënten constateren de onderzoekers enkele punten voor verbetering. Zo zou vaker een arts geraadpleegd moeten worden over medicatiegebruik tijdens een hittegolf.

Meer hittegolven

De verwachting is dat hittegolven vaker zullen voorkomen. Het aantal dagen met temperaturen boven de 25 graden zal tot het jaar 2050 verdubbelen. Tegelijk neemt het aandeel (kwetsbare) ouderen in de gehele bevolking toe. Het Nationaal Hitteplan noemt zo’n veertig verschillende maatregelen die kwetsbare ouderen moeten beschermen tegen de gevolgen van extra hoge zomerse temperaturen. ‘Er is wel vooruitgang geboekt sinds in 2007 nationale hitteplannen zijn ontwikkeld’, zegt Kunst, ‘maar het kan nog beter.’

Onderzoek

Het onderzoek is alleen gedaan onder Amsterdamse instellingen. Kunst denkt echter dat de conclusies breder getrokken mogen worden. ‘De situatie in Amsterdam geeft te denken. Er is geen reden om aan te nemen dat men in de rest van Nederland beter is voorbereid. Als hittegolven deze zomer weer toeslaan, moeten we knelpunten opsporen en oplossen.’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goed dat hier aandacht voor is. Een mobiele airco is voor enkele honderden euro’s te koop en kan een kamer van 50m3 koelen. De electriciteitskosten zijn te overzien, ook al kan de elektriciteitsaansluiting wel fors duurder worden als elke kamer met een airco wordt uitgevoerd. Een plafond ventilator kost daarentegen erg weinig in aanschaf, stroom en de installatie. Dus geld kan geen rol spelen, laksheid wel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.