Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling

Zorginstellingen met aparte vastgoedstichtingen voor seniorenwoningen dreigen hun belastingvrijstelling te verliezen. Dat zeggen fiscalisten van PricewaterhouseCoopers in Headline, het verenigingsblad voor financiële mensen in de zorg.
Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling

Stichtingen die werkzaamheden verrichten die voor meer dan negentig procent bestaan uit het verschaffen van onderkomen aan ouderen en/of mensen met een beperking, worden door de fiscus geclassificeerd als ‘instelling van algemeen nut’. Normaal gesproken is een stichting die onder een bv valt vennootschapsbelastingplichtig, maar instellingen van algemeen nut kunnen hiervoor een vrijstelling krijgen. Daar komt nu waarschijnlijk een einde aan, aldus belastingadviseurs Jeroen Cremer en Jeroen Wiertz van PwC. “Vanuit de huidige maatschappelijke normen en waarden is het verhuren van onderkomens aan bejaarden volgens de fiscus niet langer algemeen nuttig zoals dit ten tijde van het opstellen van de wettekst was bedoeld”, schrijft het duo. “In die tijd woonden veel ouderen bij hun kinderen en werd het verschaffen van onderkomens aan bejaarden die niet bij hun kinderen terechtkonden als algemeen nuttig beschouwd. Het standpunt van de belastingdienst is dat dit nu niet meer op gaat. De dienst zal dit op korte termijn vastleggen in een beleidsbesluit.” De adviseurs stellen dat het verhuren van kamers aan ouderen wel degelijk het algemeen nut dient. Zij raden ouderenzorginstellingen dan ook aan om naar de rechter te stappen bij het verlies van de vrijstelling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS loopt miljoenen mis door fout Belastingdienst

‘Fiscusproof’ subsidies ingekaderd in de zorgorganisatie

‘Toekomstige senioren willen niet achter geraniums’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.