Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgewicht factor bij explosie aantal dementerenden

Redacteur KinderopvangTotaal
Tot 2040 verwacht de World Health Organisation een verdrievoudiging van het aantal dementerenden. Belangrijke factor voor de kans op deze ziekte is overgewicht bij jongeren, aldus vier VU-hoogleraren: ‘In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten.’
Overgewicht factor bij explosie aantal dementerenden

De hoogleraren Erik Scherder, Philip Scheltens, Jaap Seidell en Frank Visseren verbinden een ongezonde leefstijl in de vroege jeugd direct met dementie op relatief jonge leeftijd, rond 60 jaar. Door een ongezonde leefstijl kunnen hersenimpulsen op jonge leeftijd onherstelbaar beschadigd worden. In Nederland leven rond 75 duizend kinderen met obesitas en 500 duizend kinderen met overgewicht. Die leiden tot ‘ouderdomsziekten’ als diabetes en hart- en vaatproblemen op jonge leeftijd.

Explosief

De vier hoogleraren melden in een artikel in de Volkskrant dat de explosieve groei van het aantal dementerenden tussen 50 en 60 jaar explosief zal groeien. De hoogleraren zijn deskundig op het gebied van neuropsychologie, voeding en overgewicht, dementie en vasculaire geneeskunde. Een rapport van de WHO, dat dinsdag verschijnt, over wereldwijde stijging van dementie ondersteunt deze conclusie: tot 2040 wordt een verdrievoudiging van het aantal dementerenden voorspeld. De groei zit vooral in voormalige ontwikkelingslanden, waar de ongezonde westerse leefstijl is overgenomen en een forse toename van overgewicht en obesitas is geconstateerd.

Diabetes

Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht, stijgt het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes snel. Op jonge leeftijd krijgen zij te maken met ziekten die normaal oudere mensen treffen: ‘In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot,’ aldus Seidell in de Volkskrant. De hoogleraren willen gaan samenwerken om de explosie van het aantal dementerenden tegen te gaan. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer:

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Hoogleraren: Eigen bijdrage dementie rampzalig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.