Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Overheid redt Vlietland Ziekenhuis

Het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis in Schiedam heeft met succes een beroep gedaan op de zogeheten hardheidsclausule. Dat heeft minister Klink van VWS bekendgemaakt tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Overheid redt Vlietland Ziekenhuis

De hardheidsclausule is bedoeld voor nieuw bouwende ziekenhuizen die door de afschaffing van het bouwregime groot financieel nadeel ondervinden. Ziekenhuizen zijn daardoor zelf verantwoordelijk geworden voor de financiering van nieuwbouw, waar voorheen de overheid de kapitaallasten voor haar rekening nam.

Zorgautoriteit beslist positief

Minister Klink van VWS zei tijdens het Kameroverleg dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een positief besluit heeft genomen over het beroep op de hardheidsclausule van het Vlietland Ziekenhuis. De NZa zal over een week of drie uitsluitsel geven over de criteria die gelden voor de hardheidsclausule, aldus Klink. Naar verluid verschillen VWS en de NZa over de uitwerking. Het ministerie is bevreesd voor de macro-budgettaire consequenties.

Claim op overheid van 60 miljoen euro

Hoeveel geld het Vlietland Ziekenhuis precies krijgt, kan directeur Gerrit-Jan Zoelen niet zeggen, omdat hij formeel nog geen bericht heeft gehad van de NZa. In het recente jaarverslag heeft het ziekenhuis een claim neergelegd van 60 miljoen euro op de overheid. De nieuwbouw van het Schiedamse ziekenhuis viel mede duur uit vanwege problemen met de funderingspalen. Zoelen zegt de problemen al in 2006 te hebben aangekaart bij het ministerie, zorgverzekeraar DSW, Bouwcollege en de NZa.

Exploitatietekort

In juni werd bekend dat het Vlietland Ziekenhuis acute liquiditeitsproblemen had, omdat de verkoop van het oude terrein pas in het najaar plaatsvindt, waar het ziekenhuis had gerekend op het voorjaar. Daarmee is 18 miljoen euro gemoeid, staat in een interne brief waarover Zorgvisie beschikt. Daarnaast werd iedere maand afgesloten met een negatief exploitatieresultaat van 1,2 miljoen euro. Volgens Zoelen is dat inmiddels minder. Hij neemt maatregelen om de omzet te vergroten en de kosten te drukken.

Aanvraag coöperatie

Verder gaat het ziekenhuis bij de NMa en de NZa formeel de aanvraag doen voor de oprichting van de coöperatie, waardoor zorgverzekeraar DSW, huisartsen, andere zorginstellingen zeggenschap krijgen over het ziekenhuis. Minister Klink maakte deze week in een brief bekend dat hij geen bezwaar ziet. De partijen moeten daarvoor 25 miljoen euro op tafel leggen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Vlietland verliest 1,2 miljoen per maand

Vlietland Ziekenhuis in grote problemen

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een goede zaak dat onze Minister een positief besluit heeft genomen over het beroep op de hardheidsclausule.Voor de Zorg is een cooperatie een zeer goede optie , waar ik in geloof.Ziekenhuizen die gaan bouwen/verbouwen ga er mee aan de slag !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.