Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overlevenden kinderkanker hebben vaak hartafwijking

Mark van Dorresteijn
Ruim een kwart van de kinderen die genezen van kanker, heeft als jongvolwassene een hartafwijking die kan leiden tot hartfalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift Archives of Internal Medicine.
Overlevenden kinderkanker hebben vaak hartafwijking

Een team onder leiding van Heleen van der Pal, internist-oncoloog, heeft een groep van ruim zeshonderd kinderen gevolgd die kanker hebben overleefd. Bij ruim vijfhonderd van hen is een hartecho gemaakt, gemiddeld vijftien jaar nadat zij genezen waren verklaard.

Hartafwijkingen

Bij 27 procent van deze jongvolwassenen werden hartafwijkingen gevonden, meestal in een vroeg stadium en nog zonder klachten. De onderzochte personen hebben als kind chemotherapie en bestraling in de hartstreek ondergaan. Van die behandelingen is bekend dat zij nadelige gevolgen kunnen hebben voor het hart.

Gezondheidsproblemen

Dat kinderen die genezen van kanker een verhoogde kans hebben op gezondheidsproblemen in hun latere leven, is al langer bekend. Nog niet eerder is bij zo’n grote groep overlevers onderzoek gedaan naar mogelijke hartstoornissen. “Dit onderzoek toont aan dat we de ex-patiënten goed moeten volgen en bedacht moeten zijn op hartproblemen”, aldus Van der Pal. “Met medicijnen is te voorkomen dat de problemen toenemen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Radboud start digitaal platform voor jonge kankerpatiënten

Betrek kinderen vaker bij besluitvorming over kankerbehandeling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.