Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overlevingskans bij longkanker stijgt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kans om longkanker te overleven in Nederland, is in vijftien jaar gestegen naar 18 procent.
longkanker.jpeg

Dat maken onderzoekers van het IKNL bekend. Het is vandaag, 1 augustus, Wereldlongkankerdag.

Longkanker
De vijfjaarsoverleving van patiënten met longkanker is toegenomen van 12 procent  rond het jaar 2000, naar 18 procent in de periode 2009-2014. De stijging van de overlevingskans is volgens de onderzoekers onder andere te danken aan verbeterde diagnostiek. Met de komst van de spiraal CT-scan kunnen radiologen afwijkingen eerder ontdekken en met de PET CT-scan is het mogelijk om uitbreiding van de kanker nauwkeuriger in beeld te brengen.

Zorgpad
Een andere bijdrage aan de gestegen overlevingskans zijn verbeteringen in het zorgpad, waardoor de tijd tussen verwijzing van een patiënt door de huisarts en start van behandeling in het ziekenhuis is verkort. Multidisciplinaire besprekingen leveren een bijdrage aan de keuze voor het beste behandelplan. Door verbetering van de zorg rondom de operatie is de postoperatieve sterfte gedaald. Daarnaast is de behandeling verbeterd door nauwkeurigere radiotherapeutische methoden en het vaker gebruikmaken van chemotherapie en de combinatie van chemo- en radiotherapie.

Immunotherapie
Dankzij recente ontwikkeling van doelgerichte medicatie en immunotherapie is de komende jaren nog meer vooruitgang te verwachten bij de behandeling en overleving van patiënten met longkanker. Zo is sinds een jaar nivolumab geregistreerd voor de behandeling van lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig longkanker na eerdere behandeling met chemotherapie. Resultaten hiervan zijn nog niet bekend. Nivolumab gaat onderdeel uitmaken van het basispakket na prijsonderhandelingen door minister Schippers

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.