Overschot zorgpersoneel verwacht

Van stijgende werkgelegenheid in de zorg is niet langer sprake. De komende jaren wordt zelfs een overschot van zorgmedewerkers verwacht. Dat komt naar voren in het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) in opdracht van VWS.
Overschot zorgpersoneel verwacht

Het onderzoek stelt dat er sprake is van een trendbreuk: De werkgelegenheid neemt de komende jaren niet meer toe. Er is tot 2015 zelfs sprake van een daling, daarna van een beperkte stijging. De breuk wordt veroorzaakt door de aankomende stelselwijzigingen in de langdurige zorg, de decentralisatie van de jeugdhulp en de bereikte onderhandelingsresultaten in de cure. Maar ook door de latere uittreding van het personeel als gevolg van pensioenhervormingen.

Verschillen per branche

Toch zijn er wel verschillen per branche. De afname van werkgelegenheid vindt vooral plaats in de verpleging en verzorg, gehandicaptenzorg, curatieve en langdurige ggz, jeugdzorg en welzijn.

6
40

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.